Η Μέρκελ κόντρα στην άρση προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων

«Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στη θέση της Γερμανίας»: η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ξεκαθάρισε χθες Πέμπτη ότι το Βερολίνο συνεχίζει να εναντιώνεται στην άρση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων για την COVID-19, ενώ σήμερα ξεκινά η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου στην Κορνουάλη (θα διαρκέσει ως την Κυριακή).

Στη σύνοδο των ηγετών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, στην οποία θα συμμετάσχει επίσης ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα και για να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας και πρόνοιας ώστε να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν με πιο επαρκή τρόπο μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.

Ωστόσο η κυρία Μέρκελ παραμένει αντίθετη στην άρση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων για την COVID-19, κρίνοντας ότι δεν θα βοηθούσε. Πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση διατείνονται ότι δεν είναι οι πατέντες αυτές που επιβραδύνουν την παγκόσμια παραγωγή τους.

Το Βερολίνο επιχειρηματολογεί πως αυτό το μέτρο, το οποίο ζητούν χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Ινδία, θα αποθάρρυνε τις ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν και να υπάρξουν οι απαιτούμενοι πόροι για την ανάπτυξη εμβολίων όπως αυτό για την COVID-19.

Σε ό,τι αφορά τη δωρεά εμβολίων στις φτωχότερες χώρες, πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση διαβεβαίωναν πως η χώρα έχει ήδη κάνει πολλά και ότι είναι «μεγάλος υποστηρικτής» πρωτοβουλιών αυτής της φύσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ