Η Λευκορωσία διαψεύδει τις φήμες για ένωση με την Ρωσία

Διέψευσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Λευκορωσίας τις φήμες για επικείμενη ένωση της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας με την Ρωσία.

Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε πως έχει συμφωνήσει με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «σήμερα δεν τίθεται θέμα» ένωσης. «Ακούγονται πολλά για ένωση των δύο χωρών […] Πιστεύω πως αυτά τα ζητήματα είναι εξαιρετικά χαζά και υπερβολικά για να συζητούνται στην κοινωνία μας», προσέθεσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο BelTA.

Μόσχα και Μινσκ έχουν στενούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς και η Ρωσία έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο βαθύτερης συνεργασίας, Όμως οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της απόφασης του Κρεμλίνου να αυξήσει την τιμή του αργού πετρελαίου που παράσχει στην Λευκορωσία.

Μεγάλο μέρος της οικονομίας της Λευκορωσίας βασίζεται στις προνομιακά χαμηλές τιμές των ρωσικών πρώτων υλών. Μεταξύ άλλων το Μινσκ διυλίζει το φθηνό ρωσικό αργό και στην συνέχεια το μεταπωλεί σε τιμές αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Λουκασένκο προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Πούτιν πως η αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής στο πετρέλαιο μπορεί να οδηγήσει σε στρατηγική ρήξη τις δύο χώρες.

«Εάν η ρωσική ηγεσία επιλέξει αυτόν τον δρόμο και αποδεχτεί την απώλεια του μοναδικού συμμάχου της στην δυτική σφαίρα, αυτό είναι επιλογή της, δεν μπορούμε να τους εξαναγκάσουμε», είπε αιχμηρά.

Ήγειρε μάλιστα το ενδεχόμενο η Λευκορωσία να εισάγει από κοινού πετρέλαιο με τις Βαλτικές χώρες. Το 2010, εν μέσω άλλης διαμάχης με την Ρωσία, το Μινσκ άρχισε να εισάγει πετρέλαιο από την Βενεζουέλα μέσω ουκρανικών λιμανιών.

Η αύξηση στο κόστος εισαγωγής του πετρελαίου αναμένεται να επιβαρύνει την Λευκορωσία κατά 300 έως 400 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η Μόσχα αντιτείνει πως οι επιδοτήσεις περιορίζουν τα κρατικά έσοδά της.
Πηγή: skai.gr