Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διακόπτει το σήμα δύο κολομβιανών καναλιών

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είπε χθες ότι διέταξε τους παρόχους καλωδιακής τηλεόρασης να διακόψουν το σήμα δύο κολομβιανών δικτύων, ενώ οι αντίπαλοι της κυβέρνησης καταδίκασαν τη διαταγή ως καταστολή της ελεύθερης έκφρασης από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Η ρυθμιστική αρχή των τηλεπικοινωνιών της χώρας ζήτησε τη διακοπή μεταδόσεων των σταθμών RCN και Caracol Television διότι μετέδωσαν ένα μήνυμα που, όπως ισχυρίστηκε, εξωθεί στη δολοφονία του Μαδούρο, είπε το γραφείο της προεδρίας της Βενεζουέλας σε δήλωσή του.

"Το μέτρο βρίσκεται εντός των ορίων του νόμου, δεδομένου ότι αυτοί οι σταθμοί επιτίθενται επί σειρά μηνών στη Βενεζουέλα και τη θεσμική της υπόσταση και τώρα καλούν απροκάλυπτα για τη δολοφονία (του Μαδούρο)", έγραφε η δήλωση, επικαλούμενη τον Αντρές Μέντεζ, πρώην διευθυντή του ρυθμιστη τηλεπικοινωνιών Conatel.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το μήνυμα που μεταδόθηκε από τους δύο σταθμούς ήταν μια δήλωση του πρώην προέδρου του Μεξικού Βισέντε Φοξ, ο οποίος είπε, "Μαδούρο, παραιτήσου ή θα πεθάνεις".

Την απόφαση κατέκριναν με σφοδρότητα οι ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, οι οποίοι την χαρακτήρισαν ως άλλο ένα σημάδι ότι η χώρα ολισθαίνει σε καθεστώς δικτατορίας.

Ο σταθμός Caracol, ο οποίος είχε ανακοινώσει προηγουμένως την κατάργησή του από τα καλωδιακά δίκτυα της Βενεζουέλας, κατέκρινε με δριμύτητα τον Μαδούρο για λογοκρισία.

Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να πάρει δηλώσεις άμεσα από το RCN.

Ο Μαδούρο κατηγορεί συχνά την Κολομβία ότι συμμετέχει σε μια συνωμοσία της δεξιάς να γκρεμίσει τον σοσιαλισμό, στην πλούσια σε πετρέλαιο Βενεζουέλα. Επίσης θεωρεί ότι η Βενεζουέλα είναι θύμα ενός οικονομικού πολέμου ο οποίος παρακινείται από την Ουάσιγκτον.

Οι αντίπαλοί του δηλώνουν ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο φέτος ηγήθηκε μιας καμπάνιας δημιουργίας ενός παντοδύναμου υπερ-σώματος με δικαιοδοσία νομοθεσίας, προσπαθεί να περιορίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη του ασυγκράτητου πληθωρισμού, τις ελλείψεις προϊόντων και την καταπίεση πολιτικών της αντιπολίτευσης.

"Άλλο ένα κανάλι που χάνει το σήμα του! Έχει βοηθήσει αυτό στη μείωση εγκλημάτων; Είναι χαμηλότερος ο πληθωρισμός; Υπάρχουν περισσότερα τρόφιμα; Περισσότερα φάρμακα; Έχει λυθεί κανένα πρόβλημα;" είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες χθες.

"Αποτελεί άλλη μία ένδειξη ενός καθεστώτος στο οποίο δεν αρέσουν οι ελευθερίες, ένα καθεστώς που περιορίζει τις ελευθερίες των πολιτών", είπε ο πρόεδρος Σάντος της Κολομβίας σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα φέτος, η ρυθμιστική αρχή Conatel ανέστειλε τη λειτουργία τριών καναλιών της τηλεόρασης, μεταξύ των οποίων ήταν και η ισπανόφωνη υπηρεσία του CNN, ισχυριζόμενη ότι διαστρεβλώνουν την αλήθεια στα ρεπορτάζ τους.

Το 2014, οι αρχές διέκοψαν το σήμα του τηλεοπτικού καναλιού της Κολομβίας NTN24 για τον τρόπο που μετέδωσε τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης οι οποίες στράφηκαν στη βία, και εμπόδισε την πρόσβαση στον ειδησειογραφικό ιστότοπο της Αργεντινής Infobae.
Πηγή: skai.gr