Η κυβέρνηση θα «μπλοκάρει» αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου μέχρι τον Απρίλιο

Η γαλλική κυβέρνηση θα "μπλοκάρει" το ρυθμιζόμενο τιμολόγιο φυσικού αερίου μέχρι τον Απρίλιο, μετά την αύξηση που αναμένεται την 1η Οκτωβρίου, και θα περιορίσει την αύξηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας στο 4% τον Φεβρουάριο του 2022, προκειμένου να δημιουργήσει "δασμολογική ασπίδα", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Απέναντι στις συνεχείς αυξήσεις εδώ και μήνες (57% από τον Ιανουάριο), "δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου", διαβεβαίωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, ορίζοντας την προθεσμία έως τον Απρίλιο, ορίζοντα από τον οποίο "η τιμή του φυσικού αερίου θα πρέπει να πέσει".

Και αν αυτά τα μέτρα συγκράτησης δεν είναι αρκετά, ο Καστέξ δήλωσε ότι η "επιταγή ενέργειας", μετά μια ενίσχυση 100 ευρώ που έχει ήδη καταβληθεί για 5,8 εκατομμύρια δικαιούχους τον Δεκέμβριο, θα αναπροσαρμοστεί περαιτέρω.

Η ασπίδα αυτή δεν θα επιτρέψει ωστόσο, να αποτραπεί η αύξηση κατά 12,6% συμπεριλαμβανομένων των φόρων, από την Παρασκευή, των ρυθμιζόμενων τιμών φυσικού αερίου που εφαρμόζει ο όμιλος Engie, μετά την αύξηση των τιμών της αγοράς.

"Συνεπώς πρέπει να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα" μέχρι την άνοιξη του 2022, παρατήρησε ο Καστέξ, ο οποίος υπόσχεται να "βοηθήσει" τους διανομείς.

Η συνήθης μείωση των τιμών του φυσικού αερίου την άνοιξη, μετά την περίοδο θέρμανσης, θα μετακυλιστεί μόνο εν μέρει στους καταναλωτές, προκειμένου να ανακτηθούν τα ποσά που οι φορείς εκμετάλλευσης θα έχουν πληρώσει επιπλέον κατά τη διάρκεια του χειμώνα χωρίς να μπορούν να τα χρεώσουν στους καταναλωτές: είναι αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί "εξομάλυνση" των τιμών.

Επομένως ο Ζαν Καστέξ απέκλεισε μείωση των φόρων για το φυσικό αέριο, όπως ζητούν ενώσεις καταναλωτών και άλλοι.

Όσον αφορά τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία αναμένεται επίσης να αυξηθούν γύρω στο 12% στις αρχές του επόμενου έτους σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, ο Καστέξ υποσχέθηκε ότι και εκεί θα εφαρμόσει τη "δασμολογική ασπίδα" του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ