Η κυβέρνηση Κλίντον μπορούσε να σκοτώσει τον Λάντεν σύμφωνα με το Κογκρέσο

Η κυβέρνηση Κλίντον είχε τουλάχιστον τέσσερις ευκαιρίες να σκοτώσει τον Μπιν Λάντεν, υποστηρίζει η επιτροπή του Κογκρέσου που εξετάζει το θέμα της τρομοκρατίας.
Η επιτροπή του Κογκρέσου που εξετάζει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον είχε πολλές ευκαιρίες για να προσπαθήσει να σκοτώσει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Η Ουάσινγκτον δεν εκμεταλλεύτηκε καμία από τις ευκαιρίες που της δόθηκαν, καθώς υπήρχε φόβος ότι θα χάνονταν και ζωές αθώων πολιτών ή επειδή δεν εμπιστευόταν πλήρως τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της.
Σύμφωνα με την αναφορά της επιτροπής οι ευκαιρίες αυτές παρουσιάστηκαν:
>•  Τον Δεκέμβριο του 1998 στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν, ο Mπιν Λάντεν βρισκόταν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία και έγιναν οι απαραίτητες προετοιμασίες για επίθεση με πυραύλους. Όμως οι σύμβουλοι του Κλίντον αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στο χτύπημα αυτό επειδή κανείς δεν είχε δει τον Μπιν Λάντεν επί περίπου δύο ώρες.
>•  Τον Φεβρουάριο του 1999. Οι αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών τοποθετούσαν τον Mπιν Λάντεν στην επαρχία Χέλμαντ του Αφγανιστάν κοντά σε έναν κυνηγετικό καταυλισμό που τον χρησιμοποιούσαν επισκέπτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και πάλι έγιναν προετοιμασίες, όμως πύραυλοι δεν εκτοξεύτηκαν. Αξιωματούχοι της CIA είπαν στην επιτροπή ότι οι πολιτικοί ανησυχούσαν μήπως από την επίθεση σκοτωθεί κάποιος πρίγκιπας των Εμιράτων ή άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι που μπορεί να βρίσκονταν με τον Mπιν Λάντεν ή στη γύρω περιοχή.
>•  Τον Μάιο του 1999 και πάλι στην Κανταχάρ. Πηγές ανέφεραν με πολλές λεπτομέρειες πού βρισκόταν ο Mπιν Λάντεν επί πέντε νύχτες. «Την εποχή εκείνη η CIA ενημερώθηκε ότι δεν διατάχθηκε επίθεση επειδή ο στρατός ανησυχούσε για την ακρίβεια των πληροφοριών και τον κίνδυνο παράπλευρων απωλειών» τονίζει η επιτροπή.
>•  Τον Ιούλιο του 1999 στο Γκάζνι του Αφγανιστάν. Οι πληροφορίες που υπήρχαν όμως ήταν πολύ αόριστες ώστε να οδηγήσουν σε επίθεση με πυραύλους.
Πηγή: skai.gr