Η Κούβα συνεχάρη την Βενεζουέλα για τις εκλογές πριν βγουν τα αποτελέσματα

Το κυβερνών κόμμα της Βενεζουέλας κέρδισε 20 από τις 23 πολιτειακές κυβερνήσεις στις περιφερειακές εκλογές, τις πρώτες εδώ και τέσσερα χρόνια στις οποίες συμμετείχαν τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης κέρδισαν μόνο τρεις θέσεις κυβερνήτη στην ψηφοφορία της Κυριακής. Η συμμετοχή ήταν χαμηλή στο 41,8%.

Όμως ένα συμβάν που προξένησε εντύπωση είναι πως η Κούβα συνεχάρη τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, στενό σύμμαχό του, πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.Οι ΗΠΑ είπαν ότι οι εκλογές δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες.

«Φοβούμενος τη φωνή και την ψήφο των Βενεζουελάνων, το καθεστώς παρέσυρε κατάφωρα τη διαδικασία για να καθορίσει το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών πολύ πριν από την ψηφοφορία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. «Ο Μαδούρο κλέβει από τους Βενεζουελάνους την ευκαιρία να διαμορφώσουν το μέλλον τους», είπε.

Οι εκλογές ήταν οι πρώτες εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια που δεν μποϊκοτάρονταν από τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. Σε προηγούμενες εκλογές, αυτά τα κόμματα είχαν πει στους ψηφοφόρους τους να μην ψηφίσουν με το επιχείρημα ότι δεν ήταν ένας «δίκαιος αγώνας» .Οι εκλογές κατά τις οποίες επανεξελέγη ο Μαδούρο ως πρόεδρος το 2018 αμαυρώθηκαν από ισχυρισμούς για νοθεία και περισσότερες από 50 χώρες αρνήθηκαν να τον αναγνωρίσουν ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας.

Όμως, με τον κ. Μαδούρο να παραμένει στο προεδρικό μέγαρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να στέλνει εκλογικούς παρατηρητές, τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να αλλάξουν στρατηγική και να συμμετάσχουν στις κάλπες της Κυριακής. Ωστόσο, πολλοί ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν αυτή την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα - το οποίο βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 22 χρόνια - έχει αναπτύξει τόσο αυστηρό έλεγχο στις εκλογικές αρχές και άλλους θεσμούς που δεν είναι δυνατές ελεύθερες εκλογές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε μια αποστολή παρατηρητών στις εκλογές. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να «σπάσει» τη δυσπιστία που είχαν πολλοί Βενεζουελάνοι στη διαδικασία ψηφοφορίας.

Η αντιπολίτευση κέρδισε μόνο στις πολιτείες Zulia, Nueva Esparta και Cojedes, ενώ οι υποψήφιοι σύμμαχοι της κυβέρνησης ανέβηκαν στην εξουσία στις υπόλοιπες 20, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Και ενώ μια κυβερνητική νίκη αναμενόταν ευρέως στα περισσότερα κράτη, πολλοί Βενεζουελάνοι σχολίασαν ένα tweet του κουβανού προέδρου Miguel Díaz-Canel, ο οποίος συνεχάρη τον σύμμαχό του, κ. Maduro, για την «πειστική νίκη», πριν οι αρχές της Βενεζουέλας ανακοινώσουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Οι αναλυτές είπαν ότι η απάθεια συνέβαλε επίσης στη χαμηλή συμμετοχή με πολλούς ψηφοφόρους να έχουν εξαντληθεί από τη βαθιά οικονομική κρίση της Βενεζουέλας. Τρεις στους τέσσερις Βενεζουελάνους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με μια εθνική έρευνα. ΜΜΕ που επικρίνουν την κυβέρνηση ανέφεραν ότι ορισμένοι ψηφοφόροι είχαν εκφοβιστεί από μέλη βίαιων φιλοκυβερνητικών συμμοριών, αλλά το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο είπε ότι υπήρξαν μόνο "μικρά και μεμονωμένα προβλήματα".

Πηγή: bbc