Η Κούβα κατηγορεί την Αμερική για «αδρανοποίηση» του Ο.Η.Ε.

Η Κούβα κατηγόρησε την Παρασκευή τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους ότι έχει «αδρανοποιήσει» τα Ηνωμένα Έθνη και υποστήριξε ότι οι πλούσιες χώρες εξαναγκάζουν τις αναπτυσσόμενες να πληρώνουν στο τριπλάσιο τα χρέη τους.
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, είπε ότι ο Οργανισμός περνά τη χειρότερη φάση στα 59 χρόνια ζωής του, εν μέρει εξαιτίας της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ χωρίς την έγκρισή του.
«Εξασθενεί, ασθμαίνει, υποκρίνεται, όμως δεν λειτουργεί. Ποιος έδεσε με χειροπέδες τα Ηνωμένα Έθνη; Ο πρόεδρος Μπους» τόνισε ο Κουβανός υπουργός, προσθέτοντας ότι χίλιοι νεαροί Αμερικανοί θυσιάστηκαν στο Ιράκ για να εξυπηρετήσουν «τα ψεύτικα συμφέροντα μιας κλίκας συνεταίρων και φίλων».
Ο Πέρες Ρόκε κάλεσε τις αναπτυσσόμενες χώρες να συνταχθούν σε κοινό μέτωπο εντός και εκτός των Ηνωμένων Εθνών επειδή οι μεγάλες δυνάμεις δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τα προνόμιά τους, όπως το βέτο που μπορούν να εγείρουν στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας. Ταυτόχρονα, είπε, η Γενική Συνέλευση αντιμετωπίζεται με αδιαφορία.
Αναφερόμενος στα χρέη του τρίτου κόσμου ο υπουργός ανάφερε ότι τα τελευταία 13 χρόνια περισσότερες από 100 αναπτυσσόμενες χώρες έχουν καταβάλει συνολικά 4,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο τα χρέη τους αυξήθηκαν από 1,4 τρισεκατομμύριο στα 2,6 τρισεκατομμύρια. «Αυτό σημαίνει ότι πληρώσαμε στο τριπλάσιο αυτά που χρωστούσαμε και τώρα τα χρέη μας είναι διπλάσια», τόνισε. Το 2003 η επίσημη κυβερνητική βοήθεια έφτασε τα 68,4 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως «τους παραδώσαμε 436 δισεκατομμύρια ως πληρωμή για το εξωτερικό χρέος. Ποιος βοηθάει ποιον;» κατέληξε ο Κουβανός υπουργός.
Πηγή: skai.gr