Η Κομισιόν προτείνει παράταση της προσωρινής εφαρμογής της συμφωνίας του Brexit

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στα κράτη μέλη της ΕΕ πρόταση για παράταση έως τα τέλη Απριλίου της προσωρινής εφαρμογής της εμπορικής συμφωνίας του Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε γνωστό σήμερα από συγκλίνουσες πηγές.

Η προσωρινή εφαρμογή της συνθήκης αυτής, η οποία συνήφθη στο τέλος του 2020 έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, άρχισε την 1η Ιανουαρίου. Επρόκειτο αρχικά να λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τη μελετήσει λεπτομερώς προτού την επικυρώσει.

Ωστόσο, η ΕΕ "χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τη μετάφραση των εγγράφων" σε όλες τις επίσημες γλώσσες της, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Κομισιόν για να αιτιολογήσει αυτό το αίτημα.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα πρόταση για παράταση, η οποία εστάλη στα κράτη μέλη προς έγκριση, διευκρίνισε ευρωπαϊκή πηγή. Στη συνέχεια, αυτή θα υποβληθεί στο "συμβούλιο εταιρικής σχέσης" μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει επιφορτισθεί με την παρακολούθηση της συνθήκης μετά το Brexit.

Οι ευρωβουλευτές άρχισαν να μελετούν το κείμενο των 1.250 σελίδων στα μέσα Ιανουαρίου.


Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι έγραψε στα τέλη Ιανουαρίου στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να της ζητήσει να προτείνει αυτήν την παράταση.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η ΕΕ "είχε ανεπίσημα" ενημερώσει το Ηνωμένο Βασίλειο για τις προθέσεις της.

"Είναι λίγο απογοητευτικό, δεδομένου ότι το συζητήσαμε πριν από μόλις ένα μήνα. Είναι λίγο περίεργο που η ΕΕ θέλει να το αλλάξει τόσο γρήγορα. Αλλά θα συζητήσουμε μαζί τους και θα δούμε τι μπορεί να γίνει", είχε αντιδράσει.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ