Η Κίνα μείωσε το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων με τη Λιθουανία λόγω ενισχυμένης σχέσης με την Ταϊβάν

Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Βίλνιους είναι τώρα κάτω από το επίπεδο των πρεσβευτών, αφού το έθνος της Βαλτικής επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει γραφείο αντιπροσωπείας.

Ο πρεσβευτής της Λιθουανίας απελάθηκε νωρίτερα, ενώ η Κίνα απέσυρε επίσης τον δικό της πρεσβευτή από τη Λιθουανία. Το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι οι σχέσεις θα υποβαθμιστούν κι άλλο.

Η κίνηση της Λιθουανίας αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον των κυβερνήσεων για την επέκταση των δεσμών με την Ταϊβάν, έναν σημαντικό εταίρο σε επίπεδο εμπορίου, σε μια εποχή που το Πεκίνο έχει εκνευρίσει τους γείτονές του και τις δυτικές κυβερνήσεις με μια ολοένα και πιο ισχυρή εξωτερική και στρατιωτική πολιτική.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε τη Λιθουανία ότι «υπονομεύει την κινεζική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα» και κάλεσε τη λιθουανική κυβέρνηση να «διορθώσει αμέσως τα λάθη».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian δήλωσε στους δημοσιογράφους σε καθημερινή ενημέρωση ότι το κράτος μέλος της ΕΕ δεν πρέπει «να υποτιμά την ισχυρή αποφασιστικότητα, τη βούληση και την ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».

Σημειώνεται πως το Πεκίνο αρνείται να έχει επίσημες σχέσεις με κυβερνήσεις που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως κυρίαρχη χώρα. Έχει πείσει ήδη πείσει πολλές χώρες, οι περισσότερες από αυτές μικρές και φτωχές στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, να αλλάξουν την αναγνώριση τους στην ηπειρωτική χώρα.

Πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας, έχουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με το Πεκίνο, ενώ διατηρούν εκτεταμένους εμπορικούς δεσμούς με την Ταϊβάν. Πολλοί διατηρούν σχέσεις με τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του νησιού μέσω εμπορικών γραφείων που λειτουργούν ως άτυπες πρεσβείες.

Η Λιθουανία έσπασε τη διπλωματική συνήθεια συμφωνώντας ότι το γραφείο της Ταϊβάν στο Βίλνιους θα φέρει το όνομα Ταϊβάν αντί για την Κινεζική Ταϊπέι, όρος που χρησιμοποιείται από άλλες χώρες για να αποφύγει την προσβολή του Πεκίνου.

Η Λιθουανία δήλωσε νωρίτερα ότι σχεδιάζει να ανοίξει το δικό της γραφείο αντιπροσωπείας στην Ταϊβάν και εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της Κίνας να υποβαθμίσει τις σχέσεις της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε σε δήλωση ότι η Λιθουανία σεβάστηκε την πολιτική του Πεκίνου απέναντι στην Ταϊβάν, αλλά έχει επίσης το δικαίωμα να επεκτείνει τους δεσμούς της με αυτό το νησί.

Πηγή: Euronews