Η καραντίνα στην Μόσχα έστρεψε τους Μοσχοβίτες στην αγορά εξοχικών κατοικιών

Η πανδημία του κορωνοϊού και το κλείσιμο των συνόρων αύξησαν τη ζήτηση σε ντάτσες (εξοχικά) και οικόπεδα εκτός πόλης, σύμφωνα με τα στοιχεία των ιστοσελίδων ακινήτων Cian.ru και DomClick.ru.

Οι ντάτσες στην Ρωσία έπαψαν να είναι δημοφιλείς την τελευταία δεκαετία καθώς όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα να τις αποκτήσουν, επέλεγαν να κάνουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό. Το ενδιαφέρον για την απόκτηση εξοχικού το οποίο αυξήθηκε το 2014 μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων στην Ρωσία, οι οποίες είχαν ως συνέπεια την υποτίμηση του ρουβλίου, άρχισε εκ νέου να αναζωογονείται την άνοιξη του 2020 με την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Μόσχα επωμίσθηκε το βάρος της πανδημίας, με περισσότερα από 200.000 κρούσματα. Στα τέλη Μαρτίου ο δήμος της Μόσχας υποχρέωσε όλους του Μοσχοβίτες να μένουν στα σπίτια τους, ενώ από τις αρχές Ιουνίου απόκτησαν το δικαίωμα να κάνουν περιπάτους με βάση ένα ωρολόγιο πρόγραμμα. Οι αρχές της πρωτεύουσας ήραν την καραντίνα από σήμερα και σχεδιάζουν να άρουν τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα έως το τέλος Ιουνίου.

Από τον Μάρτιο-Απρίλιο όμως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με αγγελίες ενοικιάσεως εξοχικών που απευθύνονταν σε Ρώσους που ζουν σε μεγάλες πόλεις και οι οποίοι θα επιθυμούσαν να νοικιάσουν κάποιο εξοχικό.

Στο διάστημα Απριλίου - Μαΐου του 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας Cian.ru, ο αριθμός των θεάσεων αγγελιών ενοικιάσεως εξοχικών αυξήθηκε κατά 4,7 φορές σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

«Πέρυσι τα εξοχικά με την μεγαλύτερη ζήτηση ενοικιάσθηκαν ήδη τον Απρίλιο, ενώ φέτος εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τον Μάρτιο», δήλωσε στο Reuters διευθυντής του Cian.ru Αλεξέι Ποπόφ.

Ο αριθμός των θεάσεων αγγελιών που αφορούν πωλήσεις ή μισθώσεις εξοχικών στην ιστοσελίδα DomClick.ru, τον Μάιο του 2020 αυξήθηκαν κατά 7 φορές φθάνοντας τις 484.000 θεάσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Πολλοί Μοσχοβίτες βλέποντας ότι οι ευκαιρίες που αφορούσαν στην ενοικίαση εξοχικών είχαν εξαντληθεί ,άρχισαν να προσανατολίζονται σε αγορές εξοχικών και οικοπέδων

«Στους δύο μήνες των περιοριστικών μέτρων στην περιοχή της Μόσχας αυξήθηκε η ζήτηση σε εξοχικά αξίας έως 3 εκατομμυρίων ρουβλίων (38.500 ευρώ) και έκτασης ενός στρέμματος, δηλαδή εξοχικά τα οποία τα αγόραζαν για να μείνουν αμέσως σ’ αυτά» λέει στο Reuters η μεσίτρια Τατιάνα Σότοβα.

Η ζήτηση σε οικόπεδα κοντά στον ποταμό που υπάρχει στην περιοχή Ταλντόμσκι και βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βορείως της Μόσχας στο διάστημα Απριλίου Μάιου αυξήθηκε περίπου κατά τρεις φορές, οι τιμές παρέμειναν στα επίπεδα του 2019, αλλά οι τιμές σε έτοιμα σπίτια γενικά εκτινάχθηκαν κατά 50%, δηλώνει ο εκπρόσωπος της εταιρείας ακινήτων Prostori Σεργκέι Σμιρνόφ.

Τον Μάιο αυξήθηκαν επίσης κατά 169% τα στεγαστικά δάνεια για απόκτηση εξοχικής κατοικίας σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Συνολικά πάντως από τις αρχές (Ιανουάριος -Μάιος 2020), χορηγήθηκαν 13.500 στεγαστικά δάνεια για την αγορά εξοχικών κατοικιών και οικοπέδων, με αξία ακινήτων κατά μέσο όρο που φθάνει τις 819.000 ρούβλια(10.500 ευρώ) .

Ωστόσο «η φρενίτιδα για την αγορά κατοικίας έχει περάσει, η ζήτηση έχει σταθεροποιηθεί και είναι αμφίβολο να περιμένει κανείς μια έστω σημαντική αύξηση της ζήτησης εξαιτίας της ασταθούς κατάστασης που υπάρχει στην οικονομία», δηλώνει ο Αλεξέι Ποπόφ, χωρίς να αποκλείει μια ανακατανομή της ζήτησης προς όφελος της αγοράς οικοπέδων που δίνει την δυνατότητα στον αγοραστή να ξεκινήσει την ανέγερση κατοικίας σύμφωνα με τις δικές του οικονομικές δυνατότητες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ