Η καγκελάριος Μέρκελ σε... ελληνικό περίπτερο

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι το ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού (ΙΤΒ), όπου την υποδέχθηκε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, παρατείνοντας ακριβώς για αυτόν τον λόγο κατά μία μέρα την παραμονή της στο Βερολίνο.
Η Ελλάδα είναι φέτος στα πλαίσια της ΙΤΒ η «τιμώμενη χώρα», γεγονός που καταγράφεται οπτικά με τον γαλανόλευκο σημαιοστολισμό του Διεθνούς Τουριστικού Χρηματιστηρίου (όπως είναι το επίσημο όνομα της ΙΤΒ), την «ελληνοπρεπή» εναρκτήρια τελετή και δεξίωση αλλά και μία εξαιρετικά έντονη διαφημιστική προβολή του τουριστικού σήματος «Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα με εσένα πρωταγωνιστή» όχι μόνον στο σύμπλεγμα των εκθεσιακών και συνεδριακών χώρων της ΙΤΒ, αλλά και σε πολλά σημεία του κέντρου της γερμανικής πρωτεύουσας.
Η ελληνίδα υπουργός προσφώνησε θερμά τη γερμανίδα καγκελάριο - «τιμή μας που σας υποδεχόμαστε στο ελληνικό περίπτερο», είπε - τονίζοντας ότι η Γερμανία και η Ελλάδα μοιράζονται κοινές αξίες και πολιτισμό. Η κ.Πάλλη-Πετραλιά διατύπωσε την πρόθεση να προωθηθεί ακόμη περισσότερο ο ελληνικός τουρισμός στη Γερμανία. «Για τους Γερμανούς η Ελλάδα είναι, ως τουριστικός προορισμός, το Νούμερο δύο και εμείς θα δουλέψουμε σκληρά για να καταστήσουμε την Ελλάδα για τους Γερμανούς επιλογή Νούμερο ένα», είπε η υπουργός, ευχόμενη παράλληλα «καλή επιτυχία» στη Γερμανία στο ποδοσφαιρικό μουντιάλ του Ιουνίου.
Η κ. Μέρκελ εξέφρασε τη χαρά της για την υποδοχή και για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι φέτος «χώρα-προνομιακός εταίρος» της ΙΤΒ, λέγοντας ότι επίσκεψή της (μαζί με τον εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα τουρισμού) έχει και τον χαρακτήρα ενός «ευχαριστώ». «Η Ελλάδα είναι μία χώρα με υψηλή φιλοξενία και γι` αυτό οι άνθρωποι που ταξιδεύουν ευχαρίστως στην Ελλάδα, ξέρουν το γιατί», είπε η Μέρκελ.
Σχολιάζοντας ευθέως στην εξαγγελία της ελληνίδας υπουργού, η Μέρκελ είπε χαριτολογώντας πως «δεν θα αναμιχθούμε στον αγώνα σας με την Ισπανία για την κατάληψη της πρώτης θέσης, αυτό θα το αποφασίσουν οι άνθρωποι μόνοι τους», προσθέτοντας: «Πριν από λίγες μέρες είχα με τον έλληνα πρωθυπουργό Καραμανλή μία εξαιρετικά φιλική συνομιλία για τις γερμανοελληνικές σχέσεις και αυτό που φαίνεται είναι ότι οι πολιτικές σχέσεις απλοποιούνται όταν οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους..."
Η γερμανίδα καγκελάριος, με αυτήν την πολιτική «γέφυρα», πέρασε στην τουριστική «αντεπίθεση» προβάλλοντας τη Γερμανία ως χώρα τουριστικού προορισμού: «Γι αυτό - είπε - η Μέρκελ θέλω να προσκαλέσω και τους ανθρώπους από την Ελλάδα να επισκεφθούν τη Γερμανία. Αν παραζεσταθείτε στην Ελλάδα - πρόσθεσε - έχουμε θαυμάσιες περιοχές στη Γερμανία, από τη Βαλτική μέχρι τη Βαυαρία και όποιος θέλει να γνωρίσει τη φύση και τον πολιτισμό της Γερμανίας, έχει μία θαυμάσια ευκαιρία.»
Η γερμανίδα καγκελάριος επαίνεσε την ελληνική παρουσία - «προβάλλετε τη χώρα σας τόσο θαυμάσια, που δεν χρειάζεται να συμβάλω εγώ περισσότερο σε αυτό», είπε προς αποχαιρετισμόν η Μέρκελ - ενώ η ελληνίδα υπουργός τής προσέφερε ως ενθύμιο της επίσκεψής της μία παραδοσιακή κούπα.
Μετά την αποχώρηση της Μέρκελ, η κ. Πάλλη-Πετραλιά, μιλώντας σε έλληνες δημοσιογράφους, χαρακτήρισε πολύ τιμητικό το γεγονός της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου και, κάνοντας έναν συνολικότερο απολογισμό από την παρουσία και την προβολή της Ελλάδας στην ΙΤΒ, κατέληξε στην εκτίμηση ότι «το μέλλον για τον ελληνικό τουρισμό είναι ευοίωνο».
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr