Η Ιταλία αρνείται να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Λιβύη για μείωση των προσφυγικών ροών

Η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν προτίθεται να ακυρώσει τη συμφωνία την οποία έχει συνάψει με τις αρχές της Λιβύης και η οποία οδήγησε σε θεαματική μείωση των μεταναστευτικών ροών, πάντως θα καταβάλλει προσπάθειες για να βελτιωθεί η κατάσταση στα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων στην εμπόλεμη χώρα της βόρειας Αφρικής, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο ενώπιον της κάτω Βουλής.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις προτρέπουν τη Ρώμη να ανακαλέσει την ισχύ του διμερούς μνημονίου κατανόησης με τη Λιβύη το οποίο υπεγράφη το 2017 και θα ανανεωθεί αυτόματα στις 2 Νοεμβρίου εάν δεν αναληφθεί πρωτοβουλία για το αντίθετο.

«Η ενδεχόμενη παραίτηση από αυτή τη συμφωνία θα δημιουργούσε πολιτικό κενό σε μια ήδη λεπτή κατάσταση στρατιωτικής σύρραξης», επιχειρηματολόγησε ο Ντι Μάγιο ενώπιον των κοινοβουλευτικών.

«Η κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο το περιεχόμενο του μνημονίου [κατανόησης], με ιδιαίτερη έμφαση στα κέντρα [κράτησης] των μεταναστών και των συνθηκών», συνέχισε.

Βάσει της συμφωνίας η Ιταλία προσέφερε χρήματα και μεταχειρισμένο εξοπλισμό, ιδίως ταχύπλοα, για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της λιβυκής ακτοφυλακής και να αναχαιτίζει πρόσφυγες και μετανάστες που αποπειρώνται να φθάσουν στις ακτές χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία μειώθηκαν ραγδαία, όμως οι επικριτές της πολιτικής της Ρώμης επισημαίνουν πως αυτό έγινε σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων: οι κρατούμενοι σε καταυλισμούς στη Λιβύη διατρέχουν κίνδυνο κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβητούν τη νομιμότητα της σύναψης συμφωνιών με τη λιβυκή ακτοφυλακή, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι τη διευθύνουν de facto κακοποιοί και διακινητές ανθρώπων.

Ο Ντι Μάγιο διαβεβαίωσε ότι θα διεξαγάγει συνομιλίες με αξιωματούχους της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, θα επιδιώξει να υπάρξει έλεγχος των συνθηκών των καταυλισμών κράτησης προσφύγων και μεταναστών από τον ΟΗΕ και διευθετήσεις για να απομακρυνθούν από τη Λιβύη οι πιο ευάλωτοι πρόσφυγες και μετανάστες, να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ επισήμανε ακόμη ότι η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα μέλος της ΕΕ η οποία έχει διανοίξει μέχρι σήμερα «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» και έχει υποδεχθεί 859 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι ήταν έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ