Κλείσιμο

«Προφανής επίδειξη δύναμης»: Η Ιαπωνία εντόπισε 8 ρωσικά και κινεζικά πολεμικά κοντά στα χωρικά της ύδατα

Πρόκειται για ένα ακόμα σημάδι πίεσης που ασκούν οι δύο σύμμαχοι στο Τόκιο καθώς οι σχέσεις με την Ουκρανία και την Ταϊβάν επιδεινώνονται σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Τουλάχιστον οχτώ ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία εντόπισαν οι ιαπωνικές αρχές κοντά στα χωρικά ύδατα της ασιατικής χώρας. Πρόκειται για ένα ακόμα σημάδι πίεσης που ασκούν οι δύο σύμμαχοι στο Τόκιο καθώς οι σχέσεις με την Ουκρανία και την Ταϊβάν επιδεινώνονται σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Δίνοντας σχετικές φωτογραφίες, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις της χώρας εντόπισαν πέντε ρωσικά πολεμικά πλοία (μεταξύ αυτών και το Ναύαρχος Panteleyev στην κάτω φωτογραφία), ηγούμενα από ένα αντιτορπιλικό, στo Στενό της Τσουσίμα, που χωρίζει την Ιαπωνία από τη Νότια Κορέα. 

Ο ρωσικός στολίσκος των πέντε πλοίων βρίσκεται κοντά σε ιαπωνικά νησιά εδώ και μια εβδομάδα, από το Χοκάιντο στα βόρεια έως την Οκινάουα στο νότο, ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο τύπου.

Την ίδια ώρα, αναφέρει το CNN, τουλάχιστον δύο κινεζικά πολεμικά πλοία και ένα εμπορικό πλοίο εντοπίστηκαν στα νησιά Ίζου, περίπου 500 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τόκιο. Ένα από αυτά τα πλοία φαίνεται να είναι το Lhasa (κεντρική φωτογραφία), ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων Type 55 και ένα από τα πιο ισχυρά πλοία επιφανείας της Κίνας.

Ρωσία


Το ιαπωνικό υπουργείο ανέφερε ότι τα πλοία επιχειρούν κοντά στην Ιαπωνία από τις 12 Ιουνίου. 

«Είναι μια προφανής επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία και την Κίνα» δήλωσε πολιτικός αναλυτής του πανεπιστημίου Τεμπλ στο Τόκιο. «Αυτές οι δραστηριότητες αποτελούν μεγάλη πηγή ανησυχίας για την Ιαπωνία» δήλωσε. 

Δεν διευκρινίζεται πάντως αν τα ρωσικά και τα κινεζικά πολεμικά πλοία συντονίζουν τις δράσεις τους, όπως τον Οκτώβριο του 2021, οπότε 10 ρωσικά και κινεζικά πλοία συνολικά πραγματοποίησαν κοινή άσκηση, στην οποία παρέκαμψαν το ιαπωνικό αρχιπέλαγος. 

Πηγή: skai.gr