Η γερμανική TAZ για τα «γκρι διαβατήρια» της Τουρκίας - Πόσο κοστίζει μια μετακίνηση χωρίς βίζα

Σκάνδαλο με "γκρι διαβατήρια" στην Τουρκία βλέπει η γερμανική Τageszeitung (ΤΑΖ). Εκδίδονται για κρατικούς αξιωματούχους, αλλά δεν αποκλείεται να αξιοποιούνται και από άλλους «ενδιαφερόμενους».

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου η γερμανική αστυνομία εντόπισε στο Ανόβερο έναν Τούρκο, ο οποίος το 2020 «είχε προσκαλέσει από την Τουρκία 53 άτομα σε δήθεν συνέδριο για θέματα περιβάλλοντος, ισχυριζόμενος ότι θα φροντίσει για τη διαμονή τους και το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους.

Σύμφωνα με την εισαγγελία αυτό ήταν ψέμα, δεν υπήρχε ούτε πρόγραμμα, ούτε καμία κράτηση, ούτε τίποτα. Στην πραγματικότητα εισήλθαν στη χώρα 46 άτομα με ένα λεωφορείο, αλλά οι περισσότεροι δεν έφτασαν καν στο Ανόβερο. (…) Μέσα σε δύο ημέρες το γκρουπ διαλύθηκε. Μόνο δύο από τους συμμετέχοντες επέστρεψαν στην Τουρκία όπως προβλεπόταν, άλλοι πέντε εμφανίστηκαν να ζητούν άσυλο σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας.

Οι υπόλοιποι έχουν εξαφανιστεί, άγνωστη παραμένει μέχρι σήμερα η διαμονή τους. Και αυτό ακριβώς ήταν το σχέδιο του κατηγορουμένου, θεωρεί η εισαγγελία».

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται, δια των δικηγόρων του, ότι άθελά του έγινε θύμα ενός ευρύτερου, σκοτεινού κυκλώματος. Η Tageszeitung εικάζει ότι είχε εμπλακεί, ενδεχομένως χωρίς να το γνωρίζει, σε παράνομο κύκλωμα γκρι διαβατηρίων.

Όπως σημειώνει «πρόκειται για υπηρεσιακά διαβατήρια που εκδίδονται για τούρκους δημοσίους υπαλλήλους και άλλους αξιωματούχους για υπηρεσιακούς σκοπούς, για παράδειγμα για συμμετοχή σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια ή εκπαιδευτικά σεμινάρια, χωρίς τη συνήθη διαδικασία της βίζας.

Εικάζεται όμως ότι πολλοί δήμοι στην Τουρκία έχουν εκδώσει τέτοια διαβατήρια και σε άλλα πρόσωπα, συχνά σε νέους ανθρώπους από οικονομικά ασθενέστερες περιφέρειες της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενδιαφερόμενοι έχουν πληρώσει 6.000-8.000 ευρώ για μία μετακίνηση χωρίς βίζα. Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να διερευνηθεί η υπόθεση στη Βουλή, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρόγραμμα της Deutsche Welle, επικαλούμενο βουλευτή του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP».

Πηγή: DW/Γιάννης Παπαδημητρίου