Η Γερμανία στηρίζει Μπάιντεν στη μάχη κατά των φορολογικών παραδείσων

Το σχέδιο του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά των φορολογικών παραδείσων θα έχει την υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Ο Μπάιντεν προτίθεται να συγκαλέσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής δημοκρατικών κρατών στην πρώτη του θητεία. Αυτή η «Σύνοδος Κορυφής των Δημοκρατιών / Summit of Democracies» θα πρέπει να σημάνει την καταπολέμηση του αυταρχισμού και την ενίσχυσης της δημοκρατίας. Καθοριστικής σημασίας για τον Μπάιντεν είναι η καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων», γράφει η Handelsblatt (έκδοση Πέμπτης).

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είπε στην εν λόγω οικονομική εφημερίδα, ότι «η ρύθμιση των φορολογικών παραδείσων έχασε τα τελευταία χρόνια τη δυναμική της και θέλουμε να την ανακτήσουμε συνεργαζόμενοι με τις ΗΠΑ» . Ο επίσης σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς ελπίζει και αυτός σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ: «Με τον Μπάιντεν υπάρχει πιθανότητα αναγέννησης της διατλαντικής συνεργασίας και θέλω να την αξιοποιήσω αποφασιστικά στο θέμα αυτό», είπε στην «Handelsblatt».

Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Νόρμπερτ Ρέτγκεν και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματός του συμφωνεί: «Πρέπει να υποστηριχθεί απολύτως μια κοινή πολιτική των ΗΠΑ και της Ε.Ε. σε αυτόν τον τομέα. Τα δυτικά κράτη ανέχονται υπερβολικά το ξέπλυμα χρήματος, με την βοήθειά των οποίων επωφελούνται οι κατέχοντες την εξουσία σε αυταρχικά καθεστώτα και οι συν αυτοίς να κάνουν καλή ζωή», τόνισε στην οικονομική εφημερίδα.

Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σκέφτεται ήδη για το επόμενο βήμα: «Ο Μπάιντεν μας δίνει μια ισχυρή ώθηση για την ελάχιστη φορολόγηση των επιχειρήσεων και τη δίκαιη φορολόγηση των ομίλων ψηφιακής τεχνολογίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ