Κλείσιμο

Η Γαλλία βγάζει τον στόλο της στη Μάγχη για να εμποδίσει «πόλεμο» ψαράδων

Το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό είναι «έτοιμο να επέμβει» προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω συμπλοκές ανάμεσα σε γαλλικά και αγγλικά αλιευτικά πλοία που αναζητούν χτένια στα νερά της Μάγχης, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης του Παρισιού, Στεφάν Τραβέρ.

Την προηγούμενη εβδομάδα περισσότερα από 30 μικρά γαλλικά πλοία εμπόδισαν πέντε μεγάλα αγγλικά αλιευτικά που αναζητούσαν χτένια ανοιχτά της Νορμανδίας. Μολονότι δεν καταγράφηκαν τραυματισμοί ορισμένα πλοία εμβολίστηκαν και κάποιοι ψαράδες πέταξαν αντικείμενα.

«Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό, δεν γίνεται να έχουμε αψιμαχίες σαν κι αυτές», δήλωσε ο κ. Τραβέρ στον σταθμό CNews.

Οι γάλλοι αλιείς είναι οργισμένοι διότι το Παρίσι τους απαγορεύει το μάζεμα χτενιών από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Οκτωβρίου ώστε να δοθεί περιθώριο αναπαραγωγής στο είδος, ενώ αντίθετα οι άγγλοι συνάδελφοί τους δεν αντιμετωπίζουν περιορισμούς.

Τα βρετανικά σκάφη δεν δικαιούνται να μπουν στα γαλλικά νερά, 12 ναυτικά μίλια από την ακτή, όμως μπορούν να επιχειρούν σε πλατιά τμήματα της Μάγχης, ανοιχτά του Χερβούργου και της Δουνκέρκης.

Μολονότι η σύγκρουση για τα χτένια δεν συνδέεται άμεσα με την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση η πρόσβαση σε ζώνες αλιείας και σε στο ψαριών είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να διευθετηθούν στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Γαλλία