Κλείσιμο

Η Γαλλία γυρίζει σελίδα

O κεντροδεξιός υποψήφιος Νικολά Σαρκοζί θα αντιμετωπίσει της σοσιαλίστρια Σεγκολέν Ρουαγιάλ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Μαΐου.

Με καταμετρημένο το μεγαλύτερο αριθμό των ψήφων, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, λαμβάνει ποσοστό περίπου 31% με την Ρουαγιάλ που ευελπιστεί να γίνει η πρώτη Πρόεδρος της Γαλλίας, να λαμβάνει 25%.

Το ποσοστό της συμμετοχής του εκλογικού σώματος κυμάνθηκε στο 85%, το υψηλότερο των τελευταίων 50 ετών.

Την ανοιξιάτικη και ηλιόλουστη ημέρα των εκλογών, η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για το πολιτικό σύστημα, δεν εκφράσθηκε με αποχή των ψηφοφόρων.

Νέοι και γέροι προσήλθαν στις κάλπες σε σχολεία και δημαρχεία, οι επιλογές τους όμως παρέμειναν διχασμένες, όσο ήταν και στο παρελθόν.

Οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες ξεπερνώντας τις προβλέψεις των υπευθύνων, που αναγκάστηκαν να παρατείνουν την ψηφοφορία στις περισσότερες περιοχές της Γαλλίας.

Ο Σαρκοζί υποσχέθηκε \απαλλαγή από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και πραγματικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις\, ενώ η Ρουαγιάλ δήλωσε ότι στόχος της είναι μια \δικαιότερη κοινωνία\.

Σαρκοζί και Ρουαγιάλ για τους περισσότερους Γάλλους είναι \αμφιλεγόμενες\ πολιτικές προσωπικότητες που δίχασαν με τις επιλογές τους και αμφισβητήθηκαν από πολλούς.

Ο Σαρκοζί συγκεντρώνει μεγάλες αντιπάθειες στην Αριστερά, ως ένας μεταρρυθμιστής που \απειλεί να καταστρέψει το γαλλικό τρόπο ζωής\, κάνοντας τους Γάλλους να εργάζονται περισσότερο και περιορίζοντας τις παροχές του κράτους πρόνοιας.

\\\Η Γαλλία επέλεξε να κάνει ένα πραγματικό πολιτικό διάλογο για διαφορετικές πολιτικές ιδέες και προγράμματα\ δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του. \ Καλώ όλους τους Γάλλους ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων να ενωθούν μαζί μου για το μέλλον της Γαλλίας\, συνέχισε ο Νικολά Σαρκοζί.

Από την άλλη η Ρουαγιάλ θεωρείται ιδιαίτερα \αυταρχική και συντηρητική\ από ένα μεγάλο μέρος του πυρήνα των Σοσιαλιστών.

\Η Γαλλία έχει να κάνει μια ξεκάθαρη επιλογή, θέλουμε να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις χωρίς να πληγώσουμε τη Γαλλία αλλά για να την ενδυναμώσουμε\ είπε στην ομιλία της η Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Ο Μπαϊρού απέτυχε να περάσει στο δεύτερο γύρο, παρά την καλή εκλογική του επίδοση, και τώρα τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του θα αποτελέσουν μήλον της έριδος των επιτελείων των Σαρκοζί και Ρουαγιάλ.

Ο Ζαν Μαρί Λεπέν είδε την εκλογική του επιρροή να μειώνεται, αν και κεντρικά πολιτικά θέματα της εκστρατείας του, όπως ο πατριωτισμός και η θέση των μεταναστών στη Γαλλία, \διαχύθηκαν\ στον ευρύτερο πολιτικό διάλογο.

Λεπέν και Μπαϊρού μαζί έλαβαν περίπου το 30%.

Έξι αριστεροί υποψήφιοι έλαβαν συνολικά ποσοστό 10%, ενώ άλλοι συντηρητικοί υποψήφιοι, έλαβαν συνολικό ποσοστό 3,5%.
Πηγή: skai.gr