Η Ευρώπη ανησυχεί για πιθανή διείσδυση «επικίνδυνων» προσώπων από το Αφγανιστάν

Η κατεπείγουσα οργάνωση απεγκλωβισμού χιλιάδων Αφγανών μέσω αερογέφυρας από την Καμπούλ εγείρει τον κίνδυνο να διεισδύσουν μεταξύ των ανθρώπων αυτών και πιθανοί τζιχαντιστές ή πρόσωπα δυνητικά επικίνδυνα. Οι ευρωπαϊκές αστυνομικές αρχές ανησυχούν, έχοντας και το προηγούμενο των μεταναστευτικών ροών από τη Συρία, όταν ανάμεσα στους πρόσφυγες κρύφτηκαν και ορισμένοι από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, το 2015. Εξ ου και η επιτακτική ανάγκη να ελέγχουν τους νεοαφιχθέντες.

«Θα θέλαμε να μπορούμε απλώς να ανοίξουμε τις πόρτες μας» είπε την Δευτέρα στο BBC ο υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας Τζέιμς Χίπι. Όμως κάποιοι «προσπαθούν να επωφεληθούν από την κατάσταση για να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να μας κάνουν κακό», πρόσθεσε.

Ένα πρόσωπο που περιλαμβανόταν στη «μαύρη λίστα» των βρετανικών αρχών μπόρεσε έτσι να φτάσει στη Βρετανία από την Καμπούλ. Σήμερα ωστόσο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι το πρόσωπο αυτό ταυτοποιήθηκε «στο πλαίσιο μιας αυστηρής διαδικασίας επαλήθευσης» και θεωρήθηκε ότι «δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον» για τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Από τις 13 Αυγούστου το Λονδίνο έχει απεγκλωβίσει από την Καμπούλ 8.458 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 5.171 είναι Αφγανοί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στη Γαλλία, ο ένας από τους πέντε Αφγανούς που ήταν υπό παρακολούθηση από τις αρχές, τέθηκε τελικά υπό κράτηση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ. Ο άνθρωπος αυτός ανήκει στο περιβάλλον «ενός Αφγανού που βοήθησε στον απεγκλωβισμό Γάλλων, προσώπων που εργάστηκαν για τη Γαλλία κατά την εκκένωση της πρεσβείας, σε μια απίστευτα τεταμένη περίοδο (και) πιθανότατα έσωσε ζωές», είπε ο Ατάλ μιλώντας στο κανάλι BFMTV. Ο Αφγανός που βοήθησε στον απεγκλωβισμό των Γάλλων, ο πρώτος για τον οποίο έγινε έλεγχος από τις γαλλικές αρχές, «είχε κάποια διασύνδεση με τους Ταλιμπάν, κάποια δεδομένη στιγμή, η οποία ακόμη δεν έχει καθοριστεί», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν από την πλευρά του υποστήριξε ότι δεν υπήρξε κανένα «κενό» όσον αφορά την παρακολούθηση των Αφγανών που μεταφέρθηκαν στη Γαλλία. «Γνωρίζουμε όλα τα άτομα που έφτασαν στο έδαφός μας, με τη συμβολή του γαλλικού στρατού», τόνισε.

Επαγρύπνηση

«Ασφαλώς, υπάρχει κίνδυνος διείσδυσης (τρομοκρατών). Για αυτό πρέπει να επαγρυπνούμε», σχολίασε στο France Info ο Ντιντιέ Λεσκί, ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ένταξης (Ofii). «Στο αεροδρόμιο του Ρουασί υπάρχουν ειδικές υπηρεσίες που κάθε φορά εξετάζουν κάθε περίπτωση, αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Το 2015-16 βρεθήκαμε αντιμέτωποι, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και ιδίως στη Γερμανία, με την άφιξη προσώπων που είχαν πλαστά συριακά διαβατήρια και επομένως είμαστε σε ετοιμότητα», πρόσθεσε.

Στη Γερμανία έχουν εντοπιστεί, μεταξύ των νεοαφιχθέντων, ορισμένοι που είχαν κατηγορηθεί για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Στο Βέλγιο οι αρχές απαιτούν επαγρύπνηση ανά πάσα στιγμή. «Στο αεροδρόμιο (της Καμπούλ) βασίλευε το χάος για μεγάλο διάστημα και έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξει επίθεση. Εξ ου και ο πολύ αυστηρός έλεγχος εκ μέρους των Αμερικανών», εξήγησε την Κυριακή ο Σαμί Μάχντι, ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου, μιλώντας στο φλαμανδόφωνο τηλεοπτικό κανάλι VTM News. «Όμως πρέπει να υπάρξει και επαρκής ροή πληροφοριών από τις υπηρεσίες μας προς τους Αμερικανούς» που ελέγχουν το αεροδρόμιο «ώστε να μπορέσουν να φτάσουν εδώ οι σωστοί άνθρωποι», συνέχισε.

Στη Ρωσία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε την ευθύνη που φέρουν οι γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν. Είναι «σημαντικό να εμποδιστεί η διείσδυση τρομοκρατών στα εδάφη των γειτονικών χωρών (…), συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που παριστάνουν τους πρόσφυγες», τόνισε. «Ποιος μπορεί να κρύβεται μεταξύ των προσφύγων, πώς μπορούμε να το ξέρουμε;» επέμεινε ο Ρώσος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι «εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμη και εκατομμύρια» άνθρωποι ίσως θελήσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ