Η «επιχείρηση»… φιλίας της Κίνας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

Προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φαίνεται πως στρέφονται αρκετές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και όχι προς την Κίνα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως στις προαναφερθείσες χώρες, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις «καθυστερημένες επενδύσεις» όπως επίσης και για την «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από μεριάς του Πεκίνου. Υπηρεσιακοί παράγοντες της Κίνας έχουν κάνει τους τελευταίους μήνες αρκετές συναντήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία προσπάθεια να «κερδίσουν» τη μάχη αλλά και τις εντυπώσεις.

Οι επαφές με τη Σλοβενία

Ο Γιανγκ Τζιέκι, κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Παχόρ την Τετάρτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη χώρα. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τους  τακτικούς διαλόγους Βρυξελλών-Πεκίνου, σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου. Ο Γιανγκ ταξίδεψε στην Κροατία την επόμενη μέρα για να μιλήσει με τον Πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς. Επιπρόσθετα, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπινγκ,μίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του από το Μαυροβούνιο Μίλο Ντζουκάνοβιτς. Ο Σι προσφέρθηκε να παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια προς το  το Μαυροβούνιο  για να αντιμετωπίσει την πανδημία κορωνοϊού σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις από το Πεκίνο ερμηνεύονται από τους ειδικούς ως «επιχείρηση γοητείας» της Κίνας σε μία προσπάθεια να «κερδίσει» τμήμα της Ευρώπης, καθώς πριν από ένα  μήνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να «παγώσει» την επικύρωση μιας επενδυτικής συμφωνίας με την Κίνα εν μέσω τριβής σχετικά με τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πεκίνου εναντίον των Μουσουλμάνων Uyghur στην περιοχή Xinjiang. Με τη Σλοβενία ​​να αναλαμβάνει επίσημα την προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο, η επίσκεψη του Γιανγκ στη Λιουμπλιάνα υποδηλώνει ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να φέρει τη χώρα στο πλευρό της για να βοηθήσει στην προώθηση της επενδυτικής συμφωνίας.

Όλα αυτά την ώρα που υπάρχουν και άλλες χώρες που δείχνουν να απομακρύνονται από την Κίνα. Λόγου χάρη η Λιθουανία, η οποία αποχώρησε από την οικονομική συνεργασία του Πεκίνου «17+1», με τον υπουργό Εξωτερικών της Χώρας να δηλώνει πως όλα έγιναν για «πρακτικούς σκοπούς».  «Η Λιθουανία δεν θεωρείται πλέον μέλος της  17 + 1 και δεν συμμετέχει σε αυτήν την πρωτοβουλία", δήλωσε  ο υπουργός Εξωτερικών Gabrielius Landsbergis στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. Περιέγραψε επίσης την πλατφόρμα ως «διχαστική» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τονίζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωση η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι κάτι το οποίο προετοίμαζαν στην χώρα εδώ και αρκετό καιρό. «Καθώς οι κινεζικές οικονομικές και πολιτικές φιλοδοξίες αναπτύσσονται στη Λιθουανία και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι δραστηριότητες των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας γίνονται όλο και πιο επιθετικές", ανέφεραν το Υπουργείο Ασφάλειας του Κράτους και το Δεύτερο Τμήμα Ερευνών στο Υπουργείο Άμυνας στην Εθνική Αξιολόγηση Απειλών 2019, σύμφωνα με τους «The Baltic Times».

Η φετινή συγκέντρωση των μελών της συνεργασίας «17+1» τον περασμένο Φεβρουάριο είχε χαμηλό ρεκόρ από ηγέτες, με έξι μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Λετονίας και της Βουλγαρίας, να στέλνουν υπουργούς Εξωτερικών. Ο ίδιος ο Κινέζος προέδρος μάλιστα  προσπάθησε να πείσει τους αρχηγούς κρατών να παρευρεθούν, χωρίς αποτέλεσμα.

Τα έργα τα οποία… καθυστέρησαν

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με δημοσιεύματα του εξωτερικού, πως αρκετές επενδύσεις με χώρες της ΕΕ έχουν ναυαγήσει. Τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά:

-          Ένα έργο αυτοκινητοδρόμων στο Μαυροβούνιο, χρηματοδοτούμενο κυρίως με δάνεια από την Κίνα, αντιμετωπίζει μεγάλες καθυστερήσεις

-          . Η κρατική Κίνα General Nuclear Power συμφώνησε να επενδύσει και να επεκτείνει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στη Ρουμανία, αλλά αφού το σχέδιο καθυστέρησε για αρκετά χρόνια, το Βουκουρέστι διέλυσε τη συμφωνία το 2020 και υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ.

-          Οι κινεζικές επενδύσεις και κατασκευές μεταξύ 2012 και 2020 ανήλθαν συνολικά 110 εκατομμύρια δολάρια στη Λετονία και 860 εκατομμύρια δολάρια στην Τσεχική Δημοκρατία, αλλά 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουγγαρία, κάτι που είναι πιο «ενθαρρυντικό» για το Πεκίνο.

 Ο Κινέζος πρόεδρος φαίνεται πως αντιμετωπίζει τώρα αυξανόμενη πίεση για να επανεκτιμήσει τη στρατηγική της Κίνας προς την περιοχή της Ευρώπης, αλλά δεν είναι σαφές ακόμη πώς το Πεκίνο θα καταφέρει να αντιστρέψει το «αρνητικό κλίμα».

Πηγή: skai.gr