Η επιδημία του AIDS εξακολουθεί να μαίνεται

Οι θάνατοι και τα νέα κρούσματα του AIDS αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο μέσα στο 2003 και σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να αυξηθούν και άλλο, αφού η επιδημία έχει περάσει από την υποσαχάρια Αφρική στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία. Τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα δείχνουν πως περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, ανάμεσά τους 2,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών. Περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν μέσα στο 2003 και τρία εκατομμύρια πέθαναν.
«Η επιδημία του AIDS εξακολουθεί να μαίνεται. Μέσα στην χρονιά αυτή πέθαναν και μολύνθηκαν περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ. Το AIDS είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Αφρική και η τέταρτη σε όλον τον κόσμο», τόνισε ο Πίτερ Πάϊοτ επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών κατά του AIDS (UNAIDS). Η κατάσταση στην υποσαχάρια Αφρική παραμένει η χειρότερη στον κόσμο με 3,2 εκατομμύρια νέους φορείς του ιού και 2,3 θανάτους το 2003. Στις χώρες της νότιας Αφρικής ζει το 30% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί. Στη Μποτσουάνα και τη Σουαζιλάνδη το ποσοστό μόλυνσης ανάμεσα στους ενήλικες φτάνει το 40%. Σε ορισμένες χώρες της Αφρικής, μια στις πέντε εγκύους είναι φορέας του ιού. Ο Πάϊοτ επισήμανε πως η επιδημία απλώνεται στις πυκνοκατοικημένες Ινδία και Κίνα, αλλά και στην Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Βιετνάμ και την ανατολική Ευρώπη, όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη, στη Ρωσική Ομοσπονδία, την Ουκρανία, την Εσθονία και τη Λετονία.
Ο ίδιος προέβλεψε πως θα περάσουν χρόνια μέχρι να πάψουν να μολύνονται νέοι άνθρωποι. «Το βάρος της επιδημίας θα μεγαλώνει με τον καιρό γιατί πρέπει να περάσουν, κατά μέσο όρο, επτά με δέκα χρόνια από τη στιγμή που μολύνεται κάποιος μέχρι να εκδηλωθεί η ασθένεια και ο ασθενής αν δεν ακολουθήσει θεραπεία να πεθάνει», είπε και εξήγησε: «αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν συμβεί ένα θαύμα και σταματήσει η μετάδοση του ιού, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αρρωσταίνουν».
Πηγή: skai.gr