Η ένταση θα κλιμακωθεί εάν...

Ο εκπρόσωπος του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, ανέφερε ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο θα κλιμακωθεί, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά προχωρήσει με τη διαδικασία αδειών έρευνας για υδρογονάνθρακες στα τεμάχια στη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου.

Ο Χασάν Ερτσακιτζά σημείωσε ακόμα ότι για την κλιμάκωση της έντασης, ευθύνεται αποκλειστικά η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, κατά την έκφρασή του, \προσπαθεί να μοιράσει την ανατολική Μεσόγειο\.

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Κύπρο Μοχάμεντ Αμπτέλ Χάκαμ δήλωσε πως η χώρα του θεωρεί ότι όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες σε σχέση με τις έρευνες για εντοπισμό και εξόρυξη πετρελαίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές έρευνες και αντιδράσεις για το πετρέλαιο, ο Αμπτέλ Χάκαμ είπε ότι \η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών και, από την άλλη, υπάρχει το διεθνές δίκαιο και όλοι οφείλουν να το σέβονται και να το εφαρμόζουν\.

\Όλοι έχουν καθήκον να επιδεικνύουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συμφωνίες\, κατέληξε ο Αιγύπτιος πρέσβης.
Πηγή: skai.gr