Η ΕΕ απορρίπτει αναδιαπραγμάτευση του Brexit, διαβεβαιώσεις ζητά η Μέι

Σε νέα φάση αβεβαιότητας εισήλθε το Brexit μετά την απόφαση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να αναβάλει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία επί της συμφωνίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραδεχόμενη ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα απέρριπτε το κείμενο με «μεγάλη διαφορά».

Αντιμέτωπη με την δυσαρέσκεια δεκάδων βουλευτών του Συντηρητικού κόμματός της, η κ. Μέι είπε πως στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη, θα επιδιώξει «περαιτέρω διαβεβαιώσεις» από τους 27 εταίρους όσον αφορά τα συμφωνηθέντα για την Βόρεια Ιρλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο δεν φαντάζει διατεθειμένη να επανεξετάσει την συμφωνία, η οποία επετεύχθη μετά από 18 μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στο Twitter πως θα βάλει το Brexit στην ατζέντα της τακτικής Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη, όμως ξεκαθάρισε πως οι εταίροι «δεν θα επαναδιαπραγματευθούν την συμφωνία», περιλαμβανομένου του τμήματος για την Βόρεια Ιρλανδία.

Προσέθεσε πως δεδομένου η έξοδος της Βρετανίας είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα στις 29 Μαρτίου οι ηγέτες θα συζητήσουν και τις προετοιμασίες της Ένωσης για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας με το Λονδίνο. Έως τώρα καμία χώρα δεν έχει στηρίξει την θέση της κ. Μέι.



Ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα στο πρακτορείο του Reuters πως στο αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που προετοιμάζει την Σύνοδο Κορυφής, οι αρμόδιοι υπουργοί δεν σχεδιάζουν έκτακτη συζήτηση για το Brexit.

Με αυτά τα δεδομένα επιλογή της κ. Μέι να πει πως θα επιδιώξει «περαιτέρω διαβεβαιώσεις» από τους εταίρους φαντάζει προσεκτικά επιλεγμένη διατύπωση.

Στην πράξη, το πιθανότερο είναι πως η βρετανίδα πρωθυπουργός θα ζητήσει διευκρινίσεις επί των συμπεφωνημένων που θα διασφαλίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βόρεια Ιρλανδία δεν θα μείνουν εις το διηνεκές σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

Η υφιστάμενη συμφωνία προβλέπει κοινή τελωνειακή ζώνη δίχως ημερομηνία λήξης, έως ότου Βρυξέλλες και Λονδίνο καταλήξουν σε συμφωνία για την μελλοντική εμπορική σχέση τους.

Ακόμα κι αν η κ. Μέι πετύχει τις διευκρινίσεις που επιθυμεί, και μάλιστα δίχως οι Ευρωπαίοι να θέσουν δικές τους αξιώσεις, το ερώτημα είναι αυτό αρκεί για να πειστούν οι «αντάρτες» Συντηρητικοί βουλευτές και οι βουλευτές του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας της.

Άγνωστες ακόμα και οι ημερομηνίες

Σε μία ένδειξη του χάους που επικρατεί δεν είναι καν σαφές πότε θα γίνει τελικά η ψηφοφορία επί της συμφωνίας στην βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Το απόγευμα στον επίσημο λογαριασμό του Twitter το βρετανικό κοινοβούλιο ανέφερε πως η ψηφοφορία μπορεί να γίνει έως 28 Μαρτίου 2019, δηλαδή την παραμονή του Brexit. Το πρωθυπουργικό γραφείο ωστόσο επέμεινε πως η διορία είναι η 21 Ιανουαρίου.

Κίνδυνος για πρόταση μομφής

Η κ. Μέι εν τω μεταξύ αντιμετωπίζει μεγάλες εσωτερικές πιέσεις, μετά την ταπεινωτική απόφασή της να αναβάλει την ψηφοφορία επί της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε και υπερασπίστηκε.

Ο εκπρόσωπος του DUP κατηγόρησε την πρωθυπουργό ότι «ταπείνωσε» το Ηνωμένο Βασίλειο με την απόφασή της να επιζητήσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες διαμήνυσαν πως θα στηρίξουν τους Εργατικούς, που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, εάν καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κ. Μέι.

Το Εργατικό Κόμμα διαμήνυσε ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία πρότασης μομφής μόνον όταν θεωρήσει ότι θα έχει επιτυχή έκβαση.

Ο ηγέτης της παράταξης Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι αν η κ. Μέι δεν προχωρήσει στις ευρείες αλλαγές που απαιτούνται για μια συμφωνία, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει «εκείνους που μπορούν» να κυβερνήσουν.
Πηγή: skai.gr