Κλείσιμο

Η ΕΕ αποφάσισε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για Ναβάλνι - Μάας: Στο ναδίρ οι σχέσεις μας με τη Μόσχα

Την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, ως απάντηση στη φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι, αποφάσισαν επισήμως τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι σχέσεις (με τη Ρωσία) είναι σίγουρα στο ναδίρ, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψουμε», δήλωσε ο Μάας, κάνοντας επίσης αναφορά σε μια επίσκεψη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στη Μόσχα. «Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε σήμερα να επιβάλλουμε επιπλέον κυρώσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα», πρόσθεσε.

Ο Μπορέλ θα προτείνει ποιοι Ρώσοι αξιωματούχοι θα στοχοθετηθούν με κυρώσεις, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως αναμένει να υπάρξει συμφωνία για τον κατάλογο αυτό των ονομάτων εντός των ερχόμενων ημερών.

Λίγο νωρίτερα, δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν πως οι κυρώσεις θα αφορούν τέσσερις υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους , τον επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας, η οποία χειρίζεται τις έρευνες για μεγάλα εγκλήματα, τον διευθυντή των ρωσικών φυλακών, τον διευθυντή της Εθνοφρουράς της Ρωσίας και τον γενικό εισαγγελέα της χώρας.

Η πολιτική συμφωνία, η οποία αναμένεται να εγκριθεί επισήμως από την ΕΕ τον Μάρτιο, πραγματοποιήθηκε αφότου η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής προέτρεψαν το μπλοκ των 27 μελών να στείλει μήνυμα στον Πούτιν ότι πρέπει να επιτρέπεται ο διάλογος και η διαμαρτυρία στη Ρωσία. 

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι έχασε την έφεσή του κατά της απόφασης για τριετή σχεδόν φυλάκισή του, που σύμφωνα με τον ίδιο είχε πολιτικά κίνητρα, ωστόσο μειώθηκε ελαφρά η ποινή του.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr