Η δίκη των Κόκκινων Χμερ

Σε συμφωνία για τους δικονομικούς κανόνες που θα εφαρμοστούν στη δίκη των επιζώντων στελεχών του καθεστώτος των Κόκκινων Χμερ το οποίο ευθύνεται για το θάνατο 1.7 εκατομμυρίων ανθρώπων την περίοδο 19769, κατέληξαν οι καμποτζιανοί και οι διεθνείς δικαστές που απαρτίζουν το δικαστήριο.

Όπως δήλωσε ο καναδός εισαγγελέας του δικαστηρίου Ρομπέρ Πετί, οι πρώτες επίσημες κατηγορίες θα απαγγελθούν στις επόμενες εβδομάδες αλλά δεν αναμένεται κατηγορούμενοι να παρουσιαστούν το ακροατήριο πριν περάσουν έξι περίπου μήνες. Ο γάλλος δικαστής Μαρσέλ Λεμόν, δήλωσε ότι ευελπιστεί ότι αυτό θα συμβεί στο πρώτο μισό του 2008.

Το κόστος της δίκης που γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αναμένεται να φτάσει τα 38 εκατομμύρια ευρώ και βασικός χρηματοδότης είναι η Ιαπωνία αλλά η διαδικασία είχε
Λόφος από κρανία ανθρώπων που σκότωσαν οι Κόκκινοι Χμερ
καθυστερήσει εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των εγχώριων και των διεθνών δικαστών.

Oι βασικοί κατηγορούμενος στη δίκη, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα αποκαλυφθεί η πλήρης υποστήριξη της Κίνας στους Κόκκινους Χμερ αναμένεται ότι είναι ο Αδελφός νούμερο 2 του καθεστώτος Νουόν Τσέα, ο υπουργός εξωτερικών Ιένγκ Σάρι, ο πρώην πρόεδρος Κιέου Σαμπάν και ο Ντουχ, επικεφαλής του κέντρου ανακρίσεων και βασανιστηρίων της πρωτεύουσας, Πνομ Πενχ. Τα περισσότερα θύματα εκτελέστηκαν ή πέθαναν από βασανιστήρια, αρρώστιες, υπερβολική εργασία ή λιμοκτονία.

Ο επικεφαλής του καθεστώτος Πολ Ποτ, ο αδελφός νούμερο 1 πέθανε το 1998 σε ένα από τα τελευταία οχυρά των Κόκκινων Χμερ στη ζούγκλα, κατά μήκος των συνόρων με την Ταϊλάνδη χωρίς ποτέ να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τις θηριωδίες του. Το καθεστώς είχε ανατραπεί το 1979 μετά από εισβολή του βιετναμέζικου στρατού.
Πηγή: skai.gr