Η διευθύντρια της CIA άκουσε ηχογραφήσεις της δολοφονίας του Κασόγκι

Ηχογραφήσεις που υποδηλώνουν τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι άκουσε η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν πηγές που επικαλείται το Reuters.

Εκπρόσωποι της CIA και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών αρνήθηκαν να σχολιάσουν ποια ήταν η εκτίμηση της Χάσπελ για την ηχογράφηση.

Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε αρχικά οποιαδήποτε ανάμιξη στην εξαφάνιση του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου, όμως στη συνέχεια ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος απέδωσε τον θάνατό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη σε μια προσπάθεια να τον μεταφέρουν πίσω στη Σαουδική Αραβία η οποία είχε άσχημη κατάληξη.

Η Τουρκία απέρριψε τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να επιρρίψει την ευθύνη σε εργαζόμενους που παράκουσαν εντολές και κάλεσε το βασίλειο να ερευνήσει «από τη βάση μέχρι την κορυφή» για εκείνους που ευθύνονται για τη δολοφονία, η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή και καταδίκη.

Η Χάσπελ, που έφθασε στην Τουρκία τη Δευτέρα, άκουσε μια ηχογράφηση της δολοφονίας του Κασόγκι στη διάρκεια της επίσκεψής της, σύμφωνα με τις πηγές, που μιλούσαν υπό τον όρο ότι δεν θα αποκαλυπτόταν η ταυτότητά τους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η Άγκυρα μοιράστηκε πληροφορίες με ορισμένα μέρη που ζήτησαν και άλλες λεπτομέρειες. Είπε στους δημοσιογράφους πως η Τουρκία δεν προτίθεται να φέρει την υπόθεση σε διεθνές δικαστήριο αλλά θα μπορούσε να μοιραστεί πληροφορίες αν ξεκινήσει μια διεθνής έρευνα.

Είπε επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν "ερωτήματα" στα οποία πρέπει να απαντήσει το Ριάντ αναφορικά με την έρευνα για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, κυρίως σχετικά με την ταυτότητα των εντολέων της δολοφονίας, αλλά και για το πού βρίσκεται το πτώμα.

"Υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις", δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Έχουν συλληφθεί 18 άτομα (στη Σαουδική Αραβία), γιατί αυτοί; Ποιος τους έδωσε εντολές; (...) Ακόμη δεν έχει εντοπιστεί το πτώμα του Τζαμάλ Κασόγκι. Πού βρίσκεται;", πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι πρόκειται "για μια προμελετημένη ανθρωποκτονία".

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα πως οι αρχές έχουν μια ηχογράφηση που φέρεται να τεκμηριώνει τη δολοφονία του Κασόγκι. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως ο συνεργάτης της Washington Post και επικριτής της σαουδαραβικής ηγεσίας σκοτώθηκε στη διάρκεια μιας προσχεδιασμένης, «άγριας δολοφονίας» και απαίτησε από το Ριάντ να τιμωρήσει τους υπευθύνους ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά στην ιεραρχία βρίσκονται.

Ο ισχυρός πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεσμεύθηκε χθες πως οι δολοφόνοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια για το θέμα.