Κλείσιμο

Η «διαφυγή» πλούσιων Ρώσων στο lockdown: Έως 25.000 ευρώ η πτήση προς Κύπρο

Αύξηση της ζήτησης σε ιδιωτικές πτήσεις από τη Ρωσία προς χώρες της Δύσης από πλούσιους Ρώσους εν μέσω lockdown καταγράφει ρεπορτάζ του Reuters.

Πληρώνουν από 16.000 – 25.000 ευρώ ανά πτήση, κόστος που μπορεί να καλύψει έως 13 επιβάτες, αναφέρουν πηγές του κλάδου.

«Έχουν κουραστεί με το lockdown … ψάχνουν τρόπους να φύγουν», δηλώνει ο Αλεξαντρ Οσίτ ιδιοκτήτης της χρηματιστηριακής εταιρίας JETVIP σύμφωνα με την οποία έχουν αυξηθεί οι πτήσεις απλής μετάβασης στην Ευρώπη τους τελευταίους δύο μήνες.

Δεν είναι παράνομη η χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών ενώ οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν διακόψει τις πτήσεις ούτε αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της Ρωσίας.

Υπάρχουν πληροφορίες για ιδιωτικές πτήσεις από κινέζουνς που επέστρεψαν στη χώρα τους από τις ΗΠΑ και από αμερικανούς σε ελίτ τουριστικούς προορισμούς στο εσωτερικό της χώρας τους.

Το Μάρτιο, πραγματοποιήθηκαν 250 ιδιωτικές πτήσεις Μόσχας  - Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πτήσεων από 80 αεροσκάφη χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό πόσους επιβάτες μετέφεραν.

Οι πτήσεις αν και λιγότερες, συνεχίστηκαν τον Απρίλιο, οπότε καταγράφηκαν 61 ταξίδια με επιστροφή παρά την αναστολή των τακτικών εμπορικών πτήσεων από και προς τη Ρωσία.

Από την 1η έως τις 26 Μαϊου έγιναν 107 τέτοιες πτήσεις.

Τρεις αεροπορικές πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι ο αριθμός των Ρώσων που επέστρεψαν στη χώρα τους το Μάρτιο, ήταν περισσότεροι από εκείνους που έφυγαν, καθώς ακόμη η χώρα είχε λίγα κρούσματα κορωνοϊού σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η τάση αυτή αντιστράφηκε και περισσότεροι άνθρωποι έφευγαν από τη χώρα από εκείνους που επέστρεφαν, καθώς η Ρωσία έχει πλέον φτάσει να είναι στις τρεις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως.

Η εταιρία πτήσεων τσάρτερ Jet Partners, αναφέρει ότι έχει αυξηθεί η ζήτηση για πτήσεις προς τη Γαλλία, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Πιστεύουν ότι είναι πιο ασφαλές για τους ίδιους να βρίσκονται στις ιδιωτικές τους κατοικίες στο εξωτερικό», δήλωσε η Μαργκαρίτα Λομάκινα, εμπορική διευθύντρια της Jet Partners.

Ο Στανισλάβ Κρουγκλόφ, οικονομικός διευθυντής της ιδιωτικής εταιρίας πτήσεων Vip Group Aero, αναφέρει ότι έχει δεχθεί δεκάδες αιτήματα από τα μέσα Απριλίου για πτήσεις προς Βιένη, Λάρνακα και Ρήγα από μεμονωμένα άτομα αλλά και από οικογένειες με παιδιά.

Η ιδιωτική αεροπορική εταιρία Sirius Aero αναφέρει ότι οι τιμές για πτήσεις ήταν τον Απρίλιο χαμηλότερες κατά 20% - 30% ενώ τον Μάιο κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπορίας (Rosaviatsia) αρνήθηκε να σχολιάσει μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία τσάρτερ της Ρωσίας, τις κινήσεις των ιδιωτικών εταιριών τσάρτερ.

Πηγή: skai.gr