Η «αυτοκρατορία» του Πούτιν κινδυνεύει;- Πρόσωπα και «λυκοφιλίες» κοντά στον ηγέτη της Μόσχας

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προχώρησε το τελευταίο διάστημα σε απίστευτους ελιγμούς προκειμένου να παραμείνει ο ένας και μοναδικός «αυτοκράτορας» της Μόσχας. Τι έκανε; Με μία κίνηση ματ, έναν απίστευτο και συνάμα πανέξυπνο ελιγμό  επιχείρησε να απαλλαγεί από τις διατάξεις του ρωσικού συντάγματος σχετικά με τα προεδρικά όρια, γεγονός που τον οδηγεί στην παραμονή στον… θρόνο του, θεωρητικά, μέχρι το 2036. Όμως όταν στην ουσία έγραψε ξανά το Σύνταγμα της χώρα του- άθελά του ή μη- διατάραξε τις ισορροπίες στις «ελίτ» της χώρας του. Σύμφωνα με πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσπαθεί να χτίσει ένα- ει δυνατόν περισσότερο- συντηρητικό καθεστώς, με ξεκάθαρο «αντιδυτικό» πρόσημα!

Τα εμπόδια

Στην προειρημένη προσπάθειά του ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται πως υπολόγιζε χωρίς τον «ξενοδόχο», καθώς η αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος στη χώρα του, συνέπεσε με την δραματική κατάσταση που δημιούργησε, παγκοσμίως, η πανδημία του κορωνοϊού, όπως επίσης και με την κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου. Όπως αναφέρουν αρκετά μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία τα παραπάνω συνιστούν δύο «αγκάθια» και έχουν δημιουργήσει έναν διαρκή πονοκέφαλο στον Πούτιν, καθότι ανά πάσα ώρα και στιγμή δύναται να τροφοδοτήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.  Για να αντιμετωπιστούν οι δύο κρίσεις στην Μόσχα απαιτείται πλέον μία συνολική προσπάθεια από την ηγεσία της Ρωσίας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο Ρώσος πρόεδρος έχουν γίνει αρκετές αναφορές για τις «κόντρες» και τις «συμμαχίες» μεταξύ φίλων και άσπονδων εχθρών. Σήμερα αυτοί οι φίλοι και οι συνεργάτες μπορούν να χωριστούν σε τρεις πολύ διαφορετικές κατηγορίες: κρατικοί ολιγάρχες, κρατικοί διευθυντές και ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Οι φιλίες, οι ελίτ και οι παρεμβάσεις

Παρά τις «παρεμβάσεις» που δέχεται ο Πούτιν συνηθίζει να αποφασίζει μόνος και τίποτα δεν προχωράει χωρίς να περάσει από τα χέρια του. Πολλοί οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες της χώρας προσπαθούν να του ασκήσουν πίεση και καταστρώνουν «σχέδια» χωρίς αυτόν γεγονός που του δημιουργεί διαρκώς «πονοκεφάλους».  Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού υπάρχουν αρκετές «κάστες» ανθρώπων που προσπαθούν, με ή χωρίς αποτέλεσμα, να τον επηρεάσουν. Φαίνεται πως έχουν χωριστεί ακόμη και σε ομάδες και υποομάδες και μπορούν κάλλιστα να επηρεάσουν την πορεία της Ρωσίας τα επόμενα χρόνια, μέχρι το τέλος της προεδρικής θητεία του Πούτιν το 2024. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του δημάρχου της Μόσχας Σεργκέι Σομπιανίν, ο οποίος αμφισβητεί απροσδόκητα τον Πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισουστίν για την απάντηση της κυβέρνησης στην πανδημία. Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγραφεί στη Μόσχα οι ομάδες χωρίζονται ακόμη και σε «φιλελεύθερους» και «τεχνοκράτες», ενώ ορισμένοι είναι εδώ και πολλά συναπτά έτη προσωπικοί φίλοι του Πούτιν.

Οι στενοί του συνεργάτες

Φυσικά, ο Ρώσος πρόεδρος έχει αρκετούς συνεργάτες για να οργανώνουν την καθημερινότητά του, πρόσωπα τα οποία του μιλούν καθημερινά για όλα τα «ανοιχτά θέματα». Τα μέλη της «ομάδας Πούτιν» παραμένουν το μεγαλύτερο διάστημα «ήσυχα» και «υπάκουα», έτοιμα να υπηρετήσουν κάθε του ανάγκη. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που είναι αρκετά ακριβοπληρωμένα. Ο «κλειστός κύκλος»  του Πούτιν και προσωπικοί φίλοι από τα χρόνια πριν από την άνοδο του στην εξουσία συχνά απεικονίζονται ως ο «εσωτερικός πυρήνας του καθεστώτος». Στα μέλη αυτής της ομάδας περιλαμβάνονται οι πρώην σύντροφοι του Πούτιν από τις μέρες του στο KGB, οι συνεργάτες του στο τζούντο, οι επιχειρηματικοί εταίροι που βοήθησαν στην ίδρυση του συνεταιρισμού Ozero dacha και τα άτομα με τα οποία συνεργάστηκε στο γραφείο του δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης.

Μερικά σημαντικά άτομα στο περιβάλλον του προέδρου είναι ο Ντμίτρι Κότσνεφ, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Προστατευτικής Υπηρεσίας, ο Αλεξέι Ρουμπενζόι, διευθυντής της Προεδρικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Άντον Βάινο,  επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης και ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα προσπαθούν σε καθημερινή βάση να καλύψουν τις ανάγκες του προέδρου που σχετίζονται με την ψυχολογική του άνεση και τη διάθεσή του.  Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2019, ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος στη χώρα, ο Ιβάν Γκόλουνοφ συνελήφθη με κατηγορίες για ναρκωτικά. Αυτό πυροδότησε μέσα σε λίγες ημέρες δημόσιες διαμαρτυρίες που επισκίασαν το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ένα από τα αγαπημένα ετήσια γεγονότα του Πούτιν.  Τότε άτομα του «στενού πυρήνα» της καθημερινότητας του Ρώσου προέδρου από την Προεδρική Διοίκηση πίεσαν το Υπουργείο Εσωτερικών να απελευθερωθεί Γκόλουνοφ. Όπως έλεγαν τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου δεν ενδιαφέρονταν για την ελευθερία του λόγο αλλά για την προστασία του προέδρου τους από το φλέγον ζήτημα που είχε προκύψει. Αντίστοιχα πρόσφατα η «χλιαρή» αρχική στάση του Πούτιν απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται πως ήταν αποτέλεσμα της τάσης του κοντινού πυρήνα του προέδρου να παρουσιάζει τα γεγονότα με αισιόδοξο τρόπο και να εστιάζει στα επιτεύγματα και όχι στα προβλήματα.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης o Ρώσος πρόεδρος επιχειρεί να παρέμβει σε μικρότερες χώρες επιχειρηματικά, επηρεαζόμενος από τους «φίλους» και «συμμάχους» του. Η Ρωσία φαίνεται πως προσπαθεί να κάνει… bullying ακόμη και στην Ελλάδα για τα ενεργειακά θέματα. Είναι άλλωστε, σύμφωνα με αρκετούς διεθνολόγους, μία πάγια στρατηγική της Μόσχας να  επιθυμεί  να… κυριαρχεί στις αγορές και να κερδίζει όσο το δυνατόν περισσότερα. Για αυτό προσπαθεί να επεκταθεί  και στην Ελλάδα. 

Διπλωματικός «πόλεμος» από τη Ρωσία- Τα «αντίποινα» και οι σχέσεις με τις «φιλικές» χώρες

Στις 28 Απριλίου, η Ρωσία ζήτησε από διπλωμάτες στην Σλοβακία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την  Εσθονία να αφήσουν  την Μόσχα ως… αντίποινα στην απέλαση των Ρώσων απεσταλμένων μετά την Τσεχία μετά το πρόσφατο σκάνδαλο και την αποκάλυψη πως  έξι πράκτορες της υπ’ αριθμόν 29155 Κύριας Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (γνωστής ως GRU) φέρεται να συμμετείχαν σε ειδική επιχείρηση στην Τσεχία, την οποία η τσεχική κυβέρνηση συνδέει με την ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στην πόλη Βρέμπιτσα στις 16 Οκτωβρίου του 2014. Αυτή η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές. Τα προαναφερθέντα προέκυψαν από εκτεταμένη και ενδελεχή έρευνα που έκανε η δημοσιογραφική ομάδα του ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, σε συνεργασία με τον ιστότοπο The Insider, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και τον τσέχικο περιοδικό Respekt.cz.

Τα συγκεκριμένα θέματα φαίνεται πως αποτελούν επιπρόσθετα «βαρίδια» για τον Ρώσσο πρόεδρο, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί αρκετές «καυτές» πατάτες το τελευταίο διάστημα. Μένει να διαπιστώσουμε αν  το… κάστρο που έχει «χτίσει» ο Πούτιν με τις συμμαχίες και τις λυκοφιλίες του θα παραμείνει στη θέση του ή θα καταρρεύσει σαν «πύργος από τραπουλόχαρτα»! Οι "ελίτ", οι "φιλοι και συνεργάτες" και οι "σύμμαχοι" διαρκώς έναν αέναο κύκλο παρεμβάσεων στον Πούτιν, ο οποίος θέλει να παραμείνει "παντοκράτος" στην Μόσχα και να "αγκιστρωθεί" για ακόμη μία θητεία" στην καρέκλα του. 

(Με πληροφορίες από ΑP και Μoscowtimes)

Πηγή: skai.gr