Η αστυνομία της Γουατεμάλας βρήκε 54 Αϊτινούς μετανάστες στο ρυμουλκό φορτηγού

Η αστυνομία της Γουατεμάλας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι άνδρες της εντόπισαν 54 μετανάστες από την Αϊτή κρυμμένους στο ρυμουλκό φορτηγού καθ’ οδόν προς το Μεξικό, μέσω του οποίου ήλπιζαν πως θα έφθαναν στις ΗΠΑ.

Η ομάδα αποτελείται από 20 άνδρες, 20 γυναίκες και 14 ανήλικους, ο ένας από τους οποίους ταξίδεψε ασυνόδευτος, διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Γουατεμάλας, ο Χόρχε Αγκιλάρ.

Το φορτηγό αναχαιτίστηκε σε οδό κατά μήκος των ακτών στον Ειρηνικό Ωκεανό καθ’ οδόν προς τη μεξικανική επικράτεια, πρόσθεσε.

Δύο Γουατεμαλτέκοι, τους οποίους βαρύνουν υποψίες πως ήταν οι διακινητές, συνελήφθησαν.

Οι μετανάστες δέχθηκαν «τις πρώτες βοήθειες» και μεταφέρθηκαν στην Ελ Φλορίδο, από όπου είχαν περάσει παράτυπα τα σύνορα Ονδούρας-Γουατεμάλας, ανέφερε ακόμη ο κ. Αγκιλάρ.

Χιλιάδες Αϊτινοί περνούν το τελευταίο διάστημα από την κεντρική Αμερική προσπαθώντας να φθάσουν στις ΗΠΑ, με την ελπίδα πως θα βρουν καλύτερη ζωή. Μετακινούνται οι περισσότεροι πεζή και παίρνουν συχνά την επικίνδυνη διαδρομή μέσω της ζούγκλας Νταριέν, φυσικού συνόρου της Κολομβίας με τον Παναμά, προτού συνεχίσουν τον δρόμο τους προς βορρά.

Πάνω από πενήντα μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της χρονιάς στα 266 χιλιόμετρα της διαδρομής μέσω της ζούγκλας Νταριέν, σύμφωνα με την παναμαϊκή εισαγγελία.

Κατά τις εκτιμήσεις των αρχών του Παναμά, 150.000 μετανάστες έκαναν φέτος το επικίνδυνο ταξίδι μέσω της ελώδους ζούγκλας, που βρίθει από επικίνδυνα ερπετά και τη λυμαίνονται συμμορίες κακοποιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ