Αυτή είναι η απροσδόκητη κληρονομιά των κρυφών τούνελ των Ναζί του Χίτλερ στην Πολωνία (Video)

Στη δυτική Πολωνία, κάτω από τους λόφους και τα δάση, βρίσκεται ένα ξεχασμένο δίκτυο υπόγειων σηράγγων και οχυρώσεων που χτίστηκε αρχικά ως αμυντική γραμμή για τη ναζιστική Γερμανία.

Ήταν κάποτε μέρος του πλέον τεχνολογικά προηγμένου συστήματος οχύρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά τώρα έχει εντελώς διαφορετικό σκοπό.

Αποτελώντας μέρος του Nietoperek Nature Reserve, οι σήραγγες έχουν γίνει η μεγαλύτερη περιοχή χειμέριας νάρκης για νυχτερίδες στη Βόρεια Ευρώπη.

Η ιστορία των τούνελ χρονολογείται από το 1930 όταν η Γερμανία αποφάσισε να ενισχύσει τα Ανατολικά της σύνορα χτίζοντας ένα εκτεταμένο σύστημα οχύρωσης γνωστό ως το «Ostwall» (Ανατολικό τείχος).

Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν την άνοιξη του 1936 αλλά σύντομα ο προϋπολογισμός ξεπεράστηκε και το καλοκαίρι του 1938 η κατασκευή σταμάτησε. Μετά η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία το 1939 και οι οχυρώσεις έχασαν τον ρόλο τους ως προστασία συνόρου. 

Με το πέρασμα του χρόνου οι εγκαταλελειμμένες υπόγειες κατασκευές ανέλαβαν έναν απροσδόκητο νέο στόχο.

Κάθε χρόνο επιστήμονες και εθελοντές απ’ όλη την Ευρώπη συγκεντρώνονται στο Nietoperek Nature Reserve για την ετήσια απογραφή νυχτερίδων. Η απογραφή ξεκινά νωρίς το πρωί και οι συμμετέχοντες μπαίνουν στα υπόγεια τούνελ πριν το πέρας της ημέρας. 

Οι νυχτερίδες μπορούν να εντοπιστούν στους τοίχους και στο ταβάνι όπως επίσης και στις μικρές ρωγμές, σωλήνες και γωνιές. Οπουδήποτε πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεχτικά. 

«Πρακτικά όλα τα είδη νυχτερίδων της Ευρώπης χωράνε μέσα στο τούνελ» αναφέρει ο Henry Shoefield μέλος της οργάνωσης για την προστασίας της άγριας φύσης Vincent Wildlife Trust

Για να μπουν σε χειμερία νάρκη οι νυχτερίδες χρειάζονται σταθερά χαμηλές θερμοκρασίες, υψηλή υγρασία αλλά το πιο σημαντικό χρειάζονται ένα μέρος που να είναι ασφαλές. 

Κάθε χρόνο τουλάχιστον 35.000 νυχτερίδες 12 ειδών περνούν τους μήνες του χειμώνα μπαίνοντας σε χειμερία νάρκη στα υπόγεια τούνελ που κατασκευάστηκαν πριν 80 χρόνια για σκοπούς πολέμου. 

«Η υγεία του πληθυσμού αυτού του είδους είναι συχνά αποδείξη του κατά πόσο υγιές είναι το γενικό μας περιβάλλον επομένως αν οι νυχτερίδες είναι καλά σημαίνει ότι και το περιβάλλον είναι καλό ενώ αν το αντίθετο σημαίνει ότι κάτι λάθος συμβαίνει στο περιβάλλον μας» εξηγεί ο Henry Shoefield.
 

Πηγή: BBC