Η Άγκυρα επιβεβαιώνει πρώτη συνάντηση την Παρασκευή στη Μόσχα με τον απεσταλμένο της Αρμενίας

Η Άγκυρα επιβεβαίωσε σήμερα τη συνάντηση, μεθαύριο Παρασκευή στη Μόσχα, του ειδικού απεσταλμένου της με αυτόν της Αρμενίας, οι οποίοι διορίστηκαν αμφότεροι πρόσφατα για να αρχίσουν το διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Τουρκία και η Αρμενία έχουν μια μακρά ιστορία συγκρούσεων από την εποχή της γενοκτονίας περισσότερων από ένα εκατομμύριο Αρμενίων το 1915, οι οποίες έχουν αναζωπυρωθεί από το 1993 λόγω της σύγκρουσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, σύμμαχο της Άγκυρας.

Η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Σερντάρ Κιλίτς, πρώην πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, και τον Ρούμπεν Ρουμπινιάν, αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Μόσχα, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η Άγκυρα και το Ερεβάν είχαν ανακοινώσει στα μέσα Δεκεμβρίου το διορισμό των Κιλίτς και Ρουμπινιάν, προοίμιο μιας εξομάλυνσης και της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τους.

Η Τουρκία είχε επίσης ανακοινώσει την προσεχή επανάληψη των απ' ευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο πρωτευουσών, οι οποίες είχαν ανασταλεί από το 2020, αλλά χωρίς να δώσει ακριβή ημερομηνία.

Από την πλευρά της, η Αρμενία ήρε από την 1η Ιανουαρίου το εμπάργκο της στα τουρκικά προϊόντα, που ίσχυε εδώ και ένα χρόνο.

Η Αρμενία και η Τουρκία δεν αποκατέστησαν ποτέ επίσημες διπλωματικές σχέσεις. Τα χερσαία σύνορά τους είναι κλειστά από το 1991.

Η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία του 1915, την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και κάνει λόγο για «σφαγές και από τις δύο πλευρές».

Όμως οι αρμενικές αρχές δέχθηκαν να βάλουν στην άκρη το ζήτημα αυτό για να ευνοήσουν την εξομάλυνση των σχέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ