Η Άγκυρα εξετάζει την ανάπτυξη πυραύλων S-400 στην ανατολική Μεσόγειο

Στην φημολογία ότι η Τουρκία εξετάζει να αναπτύξει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 στις νότιες ακτές της απέναντι από την Κύπρο, αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg.

Το Bloomberg επικαλείται 4 ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα και δέχθηκαν να μιλήσουν ανώνυμα. Οι ανώνυμες πηγές υποστήριξαν ότι η Τουρκία σκέφτεται να τοποθετήσει τους πυραύλους S-400 στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στο σημείο που τα πολεμικά πλοία της συνοδεύουν τα τουρκικά γεωτρύπανα που πραγματοποιούν έρευνες στην περιοχή. 

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα αυτή είναι μία κίνηση που ενδέχεται να εξαγριώσει την Ουάσινγκτον, η οποία έχει απειλήσει με κυρώσεις την Άγκυρα εάν προχωρήσει με την αγορά και την παραλαβή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το θέμα των S-400 είναι παράγοντας διάλυσης της συμφωνίας για τις ΗΠΑ. Εάν η Τουρκία πάρει τους S-400 μπορεί να τους αναπτύξει οπουδήποτε θέλει», είπε στο Bloomberg ο στρατηγικός αναλυτικής της Blue Bay Asset Management, Τίμοθι Ας. 

Η είδηση για το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει με την αγορά και την εγκατάσταση του συστήματος οδήγησαν τις αγορές να πιέζουν και χθες την τουρκική λίρα, υπό τον φόβο ότι η κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ και οι πιθανές κυρώσεις θα δώσουν ισχυρό «χαστούκι» στην τουρκική οικονομία. 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι επέμεινε την Παρασκευή ότι η προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος προχωρά κανονικά σύμφωνα με το σχεδιασμό παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις. Ο τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι η πρόταση της Άγκυρας στις ΗΠΑ για σύσταση ομάδας εργασίας που θα συζητήσει το θέμα παραμένει στο τραπέζι. 

Πηγή: skai.gr