H μεγάλη μάχη της Κριστιάν Αμανπούρ: Πάσχω από καρκίνο των ωοθηκών - Μήνυμα στις γυναίκες

Η διάσημη Ιρανοβρετανή δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ, από τα πρώτα ονόματα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι δίνει μια μεγάλη μάχη για την υγεία της, καθώς πάσχει από καρκίνο των ωοθηκών και θα υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.

«Τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες βίωσα πολλά σκαμπανεβάσματα επειδή, όπως εκατομμύρια άλλες γυναίκες σε όλον τον κόσμο, διαγνώστηκα με καρκίνο στις ωοθήκες», αποκάλυψε η 63χρονη δημοσιογράφος που σήμερα έχει την έδρα της στο Λονδίνο.

Όπως είπε, ήδη υποβλήθηκε με επιτυχία σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και θα ακολουθήσουν «πολλοί μήνες χημειοθεραπείας», αλλά δεν διευκρίνισε αν θα μείνει μακριά από τα τηλεοπτικά πλατό.

«Έχω εμπιστοσύνη στο μέλλον» τόνισε η δημοσιογράφος. «Έχω την τύχη να έχω ασφάλεια απίστευτους γιατρούς που με φροντίζουν και φυσικά τον εκπληκτικό NHS (βρετανικό ΕΣΥ)».

Η Αμανπούρ εξήγησε ότι αποφάσισε να αποκαλύψει την ασθένειά της «για λόγους διαφάνειας» αλλά «κυρίως για να καλέσω όλες τις γυναίκες να υποβληθούν σε προληπτικές εξετάσεις», να ενημερωθούν για την ασθένεια, να «ακούν το σώμα τους» και «φυσικά, να φροντίζουν να μην παραβλέπονται οι θεμιτές ιατρικές ανησυχίες τους».

Η Αμανπούρ, που παρουσιάζει την ομώνυμη ειδησεογραφική εκπομπή στο CNN και είναι επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας του δικτύου, έγινε γνωστή στο παγκόσμιο κοινό όταν κάλυψε τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991, μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ, λίγους μήνες νωρίτερα.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχει πάρει συνεντεύξεις από δεκάδες ηγέτες και προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς ενώ έχει κάνει πολλά ρεπορτάζ στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Σομαλία, τη Ρουάντα και τα Βαλκάνια. Κατήγγειλε μεταξύ άλλων τη σφαγή των μουσουλμάνων της Βοσνίας, λέγοντας ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις, πολύ απλά δεν μπορείς να παραμείνεις ουδέτερος: η ουδετερότητα ισοδυναμεί με συνενοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ