Κλείσιμο

H κατάσταση είναι υπό έλεγχο

Ανατρέπεται η κατάσταση στο Τσαντ, καθώς πρόεδρος της χώρας Ιντρίς Ντεμπί φαίνεται ότι ανακτά τον έλεγχο από τους αντάρτες.

Ενώ το Σάββατο το απόγευμα οι αντάρτες φέρονταν να ελέγχουν την πρωτεύουσα Ντζαμένα, ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας διαβεβαίωσε τον ηγέτη της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι οι δυνάμεις του "ελέγχουν την κατάσταση" στην πρωτεύουσα.

Ο Καντάφι, που πήρε το Σάββατο εντολή από την Αφρικανική Ένωση, μαζί με τον ομόλογό του Κονγκό, Ντένις Σάσου Νγκουέσο, να "βρουν μια λύση στην κρίση μέσω διαπραγματεύσεων", επικοινώνησε και με "άλλους ηγέτες", ανέφερε το πρακτορείο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με γαλλικές πηγές οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν τους αντάρτες που είχαν φθάσει μέχρι το προεδρικό μέγαρο.

Ο Σαρκοζί. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί είχε αργά το βράδυ του Σαββάτου τηλεφωνική συνομιλία με τον Λίβυο ηγέτη, σχετικά με την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο Τσαντ , ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο των Ηλυσίων, Νταβίντ Μαρτινιόν.

Οι δύο άνδρες "συζήτησαν επί μακρόν την κατάσταση στο Τσαντ και κυρίως την ανθρωπιστική πλευρά της" ανάφερε ο εκπρόσωπος χωρίς να επεκταθεί.

Η Γαλλία άρχισε ήδη να μεταφέρει τους γάλλους πολίτες από το Τσαντ αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά από την είσοδο των ανταρτών στην πρωτεύουσα.

Ένα πρώτο γαλλικό αεροσκάφος αναχώρησε ήδη στις 23.00 ώρα Ελλάδας από την πρωτεύουσα της χώρας μεταφέροντας τους πρώτους 75 γάλλους πολίτες με προορισμό τη Λίμπρεβιλ, πρωτεύουσα της -γειτονικής στο Τσαντ- Γκαμπόν, ανακοινώθηκε από το γαλλικό γενικό επιτελείο στρατού.

"Ελπίζουμε να μεταφέρουμε τουλάχιστον 400 άτομα κάνοντας συνεχείς πτήσεις από τη Ντζαμένα έως τη Λίμπρεβιλ ολή τη νύχτα" δήλωσε γάλλος στρατιωτικός αξιωματούχος.

Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Άμυνας, Χερβέ Μορίν ανέφερε ότι η κατάσταση στην Ντζαμένα είναι εξαιρετικά ασταθής , αλλά επισήμανε ότι η Γαλλία επιθυμεί να παραμείνει "ουδέτερη" στη διαμάχη μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Τέλος, η Αυστρία πρόκειται να αποσύρει ένα μεγάλο μέρος των στρατιωτών της που έχουν αναπτυχθεί στο Τσαντ, στους κόλπους της ευρωπαϊκής δύναμης Eufor, εξαιτίας της αστάθειας που επικρατεί στη χώρα λόγω των σφοδρών μαχών μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων.
Πηγή: skai.gr