Guardian: Έναρξη διαπραγμάτευσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στις 3 Μαρτίου

Θανάσης Γκαβός Λονδίνο

Οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου θα αρχίσουν στις 3 Μαρτίου, αποκαλύπτει ο Guardian επικαλούμενος εσωτερικό έγγραφο από τις Βρυξέλλες.

Αυτό σημαίνει ότι η αξιοποιήσιμη μεταβατική περίοδος, που αρχίζει αμέσως μετά την υλοποίηση του Brexit τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου, θα είναι δέκα μήνες.

Το έγγραφο που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι χωρίς μια συμφωνία στο τέλος του 2020 θα υπάρξει «απότομος γκρεμός» σε πολλούς τομείς διμερούς συνεργασίας και όχι επιστροφή στο status quo.

Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων η ΕΕ αναμένεται να ζητήσει πρόσβαση των κοινοτικών αλιέων στα βρετανικά ύδατα και εγγυήσεις ότι το Λονδίνο θα τηρήσει κανόνες που θα εξασφαλίζουν έναν ανοιχτό και θεμιτό ανταγωνισμό με την ΕΕ.

Ο θεμιτός ανταγωνισμός προβάλλεται ως όρος για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις, όπως ορίζεται ως αμοιβαία επιδίωξη στην Πολιτική Διακήρυξη που συνοδεύει τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Το περιεχόμενο της εντολής διαπραγμάτευσης προς τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ θα οριστικοποιηθεί από τους Ευρωπαίους στις 25 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε οι συνομιλίες των δύο πλευρών θα περιορίζονται σε επαφές για τον προγραμματισμό και αρχικό προσδιορισμό των διαπραγματεύσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει τυπικά από την ΕΕ μετά από 47 χρόνια την προσεχή Παρασκευή. Θα έχει προηγηθεί την Τετάρτη η επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: skai.gr