Κλείσιμο

Γροθιά στο στομάχι το πρωτοσέλιδο της Liberation για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ

«Άμβλωση: Μαύρη Παρασκευή», γράφει το πρωτοσέλιδο που συνοδεύεται από σκίτσο μιας διαφορετικής σημαίας των ΗΠΑ 

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε χθες την ιστορική απόφαση του 1973 στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ, που νομιμοποιεί σε εθνικό επίπεδο το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Εκατομμύρια πολίτες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους των ΗΠΑ, διαδηλώνοντας για το αυτονόητο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Η απόφαση - κόλαφος, όπως ήταν αναμενόμενο, πρωταγωνίστησε και στο εξώφυλλο της γαλλικής εφημερίδας «Liberation». Η εφημερίδα με ένα σκίτσο γροθιά στο στομάχι στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση. 

«Μαύρη Παρασκευή. Με απόφασή του το Αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο έβαλε τέλος στο δικαίωμα στην άμβλωση. Δύναται να καταστεί παράνομη στις μισές πολιτείες της χώρας», γράφει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Τη θέση των λευκών αστεριών που κοσμούν τη σημαία των ΗΠΑ έχουν πάρει λευκές κρεμάστρες με τις κόκκινες λωρίδες να παραπέμπουν πλέον στους κινδύνους που επιφυλάσσει για την υγεία των γυναικών η απαγόρευση των αμβλώσεων.

Είναι αλήθεια ότι η γαλλική εφημερίδα «Liberation» φημίζεται για τα ευφάνταστα και εκπληκτικής παραστατικότητας πρωτοσέλιδά της, που με καίριο τρόπο έχουν σχολιάσει μεγάλα διεθνή γεγονότα.

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου; Μετά το δικαίωμα στην άμβλωση ο δικαστής Κλάρενς Τόμας, ένας από τους πέντε που ψήφισαν την ιστορική απόφαση του 1973, αμφισβήτησε, επίσης, τη νομιμοποίηση της αντισύλληψης και το γάμο ομοφυλοφίλων

«Στα μελλοντικά θέματα» που αφορούν την ιδιωτική ζωή «θα έπρεπε, επίσης, να επανεξετάσουμε όλη τη νομολογία», γράφει ο Κλάρενς Τόμας στα προσωπικά σχόλιά του, που συνοδεύουν την απόφαση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Τόμας αναφέρεται συγκεκριμένα σε τρεις αποφάσεις: την «Γκρίσγουολντ εναντίον Κονέκτικατ» του 1965, που αφορά το δικαίωμα στην αντισύλληψη, τη «Λόρενς εναντίον Τέξας» του 2003 που καθιστά αντισυνταγματικούς τους νόμους οι οποίοι ποινικοποιούν τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και την «Ομπεργκέφελ εναντίον Χότζις», του 2015, που εγγυάται τον γάμο για όλους. Αυτή η τελευταία απόφαση συνιστά τον κύριο στόχο της θρησκευόμενης δεξιάς στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Κλάρενς Τόμας, αυτές οι νομολογίες στηρίζονται στο ίδιο άρθρο του Συντάγματος με εκείνην που προστάτευε μέχρι σήμερα το δικαίωμα στην άμβλωση. Το Δικαστήριο «έχει καθήκον να διορθώσει το λάθος» που εισήχθη με την υιοθέτησή τους, πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr