Γουατεμάλα: Σχεδόν 3.400 μετανάστες απελάθηκαν στην Ονδούρα

Οι αρχές της Γουατεμάλας απέλασαν 3.384 μετανάστες από την Ονδούρα οι οποίοι ήλπιζαν να φθάσουν στις ΗΠΑ εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο γουατεμαλτέκος πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης μπόρεσαν να «αναχαιτίσουν» το καραβάνι των μεταναστών που, σύμφωνα με τον δεξιό πρόεδρο, αποτελούσαν παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Είναι υποχρέωσή μας να μειώσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης ή αναζωπύρωσης της ασθένειας», επέμεινε ο Γιαματέι. Γνωστοποίησε εξάλλου ότι ο ίδιος ξεπέρασε την COVID-19, μετά τη μόλυνσή του από τον κορωνοϊό πριν από δύο εβδομάδες και πλέον.

Το καραβάνι των μεταναστών από την Ονδούρα μπήκε την Πέμπτη στο ανατολικό τμήμα της Γουατεμάλας, αφού έσπασε την αλυσίδα που είχαν σχηματίσει στρατιωτικοί, πριν διασπαστεί σε μικρότερες ομάδες που προσπάθησαν να κατευθυνθούν προς το Μεξικό. Η μεξικανική κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα και ανακοίνωσε πως αναπτύσσει τον στρατό στην περιοχή των συνόρων με τη Γουατεμάλα.

Ως αυτό το στάδιο στη Γουατεμάλα των περίπου 17 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν επιβεβαιωθεί 93.963 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και έχουν καταγραφεί 3.293 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19. Από τον Ιούλιο, η κυβέρνηση του Γιαματέι άρχισε να αίρει τους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα, έπειτα από τέσσερις μήνες μέτρων προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ