Γουατεμάλα: «Πράσινο» στην έκδοση στις ΗΠΑ ενός γιου του πρώην προέδρου του Παναμά

Η δικαιοσύνη της Γουατεμάλας έδωσε χθες Τρίτη πράσινο φως για να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Λουίς Ενρίκε Μαρτινέλι, γιος του Ρικάρντο Μαρτινέλι, πρώην προέδρου του Παναμά (2009-2014), ο οποίος διώκεται στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφοράς της Odebrecht.

Δικαστήριο «ενέκρινε την έκδοση» του Λουίς Ενρίκε Μαρτινέλι, γνωστοποίησε η εισαγγελία μέσω Twitter.

Ο γιος του πρώην προέδρου του Παναμά αντιμετωπίζει κατηγορίες «για την πιθανή συμμετοχή του σε συνωμοσία με σκοπό το ξέπλυμα χρήματος που αποτελούσε προϊόν παράνομης δραστηριότητας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Λουίς Ενρίκε Μαρτινέλι συνελήφθη ταυτόχρονα με τον αδελφό του Ρικάρντο Αλμπέρτο την 6η Ιουλίου 2020 στο αεροδρόμιο της Γουατεμάλας, καθώς προσπαθούσαν να επιστρέψουν στον Παναμά με ιδιωτικό αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση ανθρωπιστικής φύσης.

Οι ΗΠΑ υπέβαλαν στη Γουατεμάλα αίτημα έκδοσης των δύο αδελφών έπειτα από αξίωση της αμερικανικής δικαιοσύνης που υποπτεύεται ότι ενέχονταν στο κύκλωμα διαφθοράς της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής Οντεμπρέχτ, που μοίρασε «πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες σε αξιωματούχους της παναμαϊκής κυβέρνησης», ώστε να εξασφαλίσει σε αντάλλαγμα δημόσιες συμβάσεις.

Η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη αποφανθεί για την έκδοση του δεύτερου αδελφού, του Ρικάρντο Αλμπέρτο Μαρτινέλι.

Ο πρώην πρόεδρος του Παναμά, χωρίς να κρύβει την αγανάκτησή του, τόνισε σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter πως το δικαστήριο κατέληξε σε ετυμηγορία χωρίς καν «να γίνει ακροαματική διαδικασία για να εξεταστεί η υπόθεση». Ακόμη, ο Ρικάρντο Μαρτινέλι κατηγόρησε επίσης το υπουργείο Εξωτερικών του Παναμά ότι δεν υπερασπίστηκε τα παιδιά του, κάτι που αντίκειται προς το παναμαϊκό Σύνταγμα.

Ο πρώην πρόεδρος είναι και ο ίδιος αντιμέτωπος με κατηγορίες για το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ. Μολαταύτα ο πρώην αρχηγός του κράτους, που διατηρεί μια ορισμένη δημοφιλία, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ