Γουατεμάλα: Η νέα κυβέρνηση διατηρεί τη συμφωνία με ΗΠΑ για το μεταναστευτικό

Η νέα κυβέρνηση της Γουατεμάλας αποφάσισε η χώρα να συνεχίσει να υποδέχεται μετανάστες από την κεντρική Αμερική βάσει της αμφιλεγόμενης συμφωνίας για το άσυλο που συνήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση με αυτή των ΗΠΑ το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης, δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γουατεμάλας Πέδρο Μπρόλο.

Πριν αναλάβει την εξουσία αυτόν τον μήνα, ο νέος πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι είχε δεσμευθεί πως θα επανεξέταζε τη συμφωνία, που είναι σχεδιασμένη ώστε οι μετανάστες από χώρες όπως είναι η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ να είναι αναγκασμένοι να ζητούν άσυλο στη Γουατεμάλα και όχι στις ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι μετανάστες από αυτές τις δύο χώρες περνούν από το έδαφος της Γουατεμάλας και του Μεξικού στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ.

«Θα συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε (μετανάστες), ο αριθμός στους είναι στην πραγματικότητα πολύ περιορισμένος», δήλωσε ο Μπρόλο σε δημοσιογράφους στο Κογκρέσο της Γουατεμάλας.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γουατεμάλας είπε πως η κυβέρνησή του εξετάζει ακόμη εάν θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία με την Ουάσινγκτον μετανάστες και άλλων εθνικοτήτων δυνάμει της συμφωνίας που υπέγραψε με εκείνη του Τραμπ αυτή του τέως προέδρου Τζίμι Μοράλες τον Ιούλιο.

Την τελευταία εβδομάδα η Γουατεμάλα κλήθηκε να διαχειριστεί ένα καραβάνι μεταναστών, στην πλειονότητά τους από την Ονδούρα, που περνούν από το έδαφός της και αποπειρώνται να μπουν στο Μεξικό για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις ΗΠΑ.

Αλλά οι μεξικανικές αρχές, επίσης υπό μεγάλη πίεση από πλευράς ΗΠΑ που απαιτούν να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, σταμάτησε το καραβάνι και επαναπροώθησε πολλά μέλη του, ενώ ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε μετανάστες και στρατιωτικούς στα σύνορα Γουατεμάλας-Μεξικού.

Ο ΥΠΕΞ της Γουατεμάλας γνωστοποίησε ότι αντιπροσωπεία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ θα επισκεφθεί σύντομα τη χώρα προκειμένου να συνεχιστούν οι διμερείς συνομιλίες για το μεταναστευτικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ