Γνωρίζοντας τον Krijn: Ένας στιβαρός Νεάντερταλ με όγκο πάνω από το φρύδι του (vid)

Επιστήμονες ανακατασκευάζουν το πρόσωπο ενός «στιβαρού» αρσενικού Νεάντερταλ που είχε έναν όγκο πάνω από το φρύδι του πριν από 70.000 χρόνια - ένα φαινόμενο που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ πριν.

Ο Krijn, ένας νεαρός άνδρας με «αρκετά στιβαρή δόμηση» τη στιγμή του θανάτου, είχε ένα εμφανές σημάδι πάνω από το δεξί του φρύδι  ως αποτέλεσμα ενός μικρού όγκου.

Ο συγκεκριμένος όγκος δεν είχε ξαναπαρατηρηθεί στα κατάλοιπα Νεάντερταλ και πιθανότατα θα είχε προκαλέσει πόνο στον Krijn, πρήξιμο, πονοκεφάλους, ακόμη και επιληπτικές κρίσεις, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Αλλά παρά την οδυνηρή ανάπτυξη του όγκου, ο Krijn ανακατασκευάστηκε με ένα χαρούμενο χαμόγελο.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Κρίιν ζούσε στο Doggerland, μια αρχαία χερσαία γέφυρα που συνέδεε τη Βρετανία με την υπόλοιπη Ευρώπη πριν από 50.000 χρόνια.

Η ανακατασκευή του Krijn βασίστηκε σε ένα μόνο θραύσμα οστού του φρυδιού, που βρέθηκε το 2001 στη Ζηλανδία από τον ερασιτέχνη παλαιοντολόγο Luc Anthonisin.

Το απολίθωμα αφαιρέθηκε από τον πυθμένα της Βόρειας Θάλασσας στις ακτές της Ολλανδίας.

Αργότερα παρουσιάστηκε στο Rijksmuseum van Oudheden (RMO) - το Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων της Ολλανδίας - στην ολλανδική πόλη Leiden - το 2009.

«Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα εσοχή πάνω από το φρύδι», δήλωσε ο Luc Amkreutz, επιμελητής προϊστορικών συλλογών στο RMO.

«Η έρευνα έδειξε ότι προκλήθηκε από υποδόριο όγκο. Είναι το πρώτο που βρέθηκε ποτέ σε Νεάντερταλ.

 

Μια μελέτη του 2009 για το οστό αποκάλυψε ότι προήλθε από το κρανίο ενός νεαρού άνδρα με στιβαρή κατασκευή με «ενδοδιπλική επιδερμοειδή κύστη», ένα είδος νεοπλάσματος που διαγνώστηκε για πρώτη φορά στο Νεάντερταλ.

Πηγή: DailyMail