Γλωσσομαθείς οι Ευρωπαίοι

Οι Ευρωπαίοι γίνονται όλο και πιο γλωσσομαθείς, δείχνει έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκε στη δημοσιότητα, η οποία βεβαιώνει ότι το 56% των Ευρωπαίων, δηλαδή ποσοστό που αυξήθηκε κατά 9 μονάδες σε πέντε έτη, μπορούν να έχουν μια συζήτηση σε άλλη γλώσσα εκτός από τη μητρική τους.
Τα αγγλικά παραμένουν με διαφορά η ξένη γλώσσα που ομιλείται περισσότερο (38%) και ακολουθούν τα γερμανικά και τα γαλλικά (14%), τα ισπανικά (6%) και τα ιταλικά (3%), σύμφωνα με την έρευνα που έγινε το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2005 στις 25 χώρες μέλη της ΕΕ και τις υποψήφιες για ένταξη (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Τουρκία).
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι απέχουν πολύ ακόμη από την επίτευξη του στόχου που ορίστηκε το 2002 να μπορεί κάθε πολίτης της ΕΕ να χρησιμοποιεί τουλάχιστον δύο γλώσσες εκτός της μητρικής του, καθώς μόνο το 28% των ατόμων που ερωτήθηκαν στην έρευνα ανταποκρίνονται στο κριτήριο αυτό.
Πρώτες στις επιδόσεις στις ξένες γλώσσες έρχονται οι μικρές χώρες που έχουν πολλές επίσημες γλώσσες, με πρώτο το Λουξεμβούργο, όπου σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού (99%) μιλάει τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα και περίπου 92% δύο.
Οι Σλοβάκοι και οι Λετονοί ακολουθούν από κοντά με ποσοστό 97% και 95% από αυτούς να δηλώνει ότι μπορεί να μιλήσει τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα. Επίσης τα τρία τέταρτα των Ολλανδών και σε σχεδόν ίδια αναλογία (71%) οι Σλοβένοι δηλώνουν ότι μιλούν δύο ξένες γλώσσες αρκετά καλά.
Αντιθέτως, η κυριαρχία των αγγλικών κάνει το 66% των Ιρλανδών και το 62% των Βρετανών να παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν άλλη γλώσσα από τη δική τους. Το ίδιο δηλώνουν οι Ιταλοί σε ποσοστό 59%, οι Ούγγροι σε ποσοστό 58%, οι Πορτογάλοι επίσης σε ποσοστό 58% και οι Ισπανοί σε ποσοστό 56%.
Η γλώσσα του Σαίξπηρ είναι εξάλλου η πιο γνωστή γλώσσα μετά τη μητρική στις 19 από τις 29 χώρες στις οποίες έγινε η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου και είναι γνωστή ιδιαίτερα στη Σουηδία (89%), στη Μάλτα (88%) και στην Ολλανδία (87%), ενώ τα γαλλικά είναι η ξένη γλώσσα που ομιλείται περισσότερο στη Βρετανία (23%) και στην Ιρλανδία (20%) και τα γερμανικά στην Τσεχία (28%) και στην Ουγγαρία (25%).
Πηγή: skai.gr