Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεσπά κατά των ηγετών για το κλίμα: Ό,τι ακούμε είναι μπλα, μπλα, μπλα...

Η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ χλεύασε τους παγκόσμιους ηγέτες - συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Βρετανού Μπόρις Τζόνσον - στη σύνοδο κορυφής για νέους αναφορικά με το κλίμα στο Μιλάνο την Τρίτη, λέγοντας ότι τα τελευταία 30 χρόνια δράσης για το κλίμα ήταν  απλώς «μπλα, μπλα, μπλα...»

Η Γκρέτα μιμήθηκε τους ηγέτες επαναλαμβάνοντας τις πιο συχνές φράσεις τους για την κλιματική κρίση, κατηγορώντας τους για λόγια του... αέρα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

«Όταν μιλάω για κλιματική αλλαγή, τι σκέφτεστε; Νομίζω θέσεις εργασίας. Πράσινες θέσεις εργασίας, είπε, αναφερόμενη στις ομιλίες του Μπάιντεν για την κλιματική κρίση»
«Πρέπει να βρούμε μια ομαλή μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Δεν υπάρχει Πλανήτης Β», είπε, αναφερόμενη σε ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «Δεν υπάρχει Πλανήτης Μπλα. Μπλα, μπλα, μπλα».

Ούτε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, γλίτωσε από τα «πυρά» της, με την  Γκρέτα Τούνμπεργκ να του ασκεί αρνητική κριτική για την ρητορική του γύρω από τα σχέδια της κυβέρνησής του για την «πράσινη ανάκαμψη».

«Δεν πρόκειται για μια ακριβή, πολιτικά ορθή, πράσινη πράξη καλοσύνης ή μπλα, μπλα, μπλα. Χτίστε καλύτερα, μπλα, μπλα, μπλα. Πράσινη οικονομία, μπλα, μπλα, μπλα», δήλωσε η Γκρέτα .
«Καθαρό μηδέν, μπλα, μπλα, μπλα. Κλιματικά ουδέτερο, μπλα, μπλα, μπλα. Αυτό είναι το μόνο που ακούμε από τους λεγόμενους ηγέτες μας-λόγια, λόγια που ακούγονται υπέροχα, αλλά μέχρι στιγμής, δεν οδήγησαν σε καμία ενέργεια ή ελπίδες και όνειρα.Κενά λόγια και υποσχέσεις ».

Η Τούνμπεργκ, η Βανέσα Νακάτε από την Ουγκάντα ​​και εκατοντάδες άλλοι νέοι από όλο τον κόσμο παραβρίσκονται  στη Σύνοδο Κορυφής Youth4Climate, που φιλοξενείται από την ιταλική κυβέρνηση.

Η σύνοδος της νεολαίας περιλαμβάνει ομάδες εργασίας νέων που συζητούν για το πώς μπορούν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων, τον ρόλο τους στη μεταστροφή της χρήσης ενέργειας, τη διατήρηση της φύσης και της κλιματικής προσαρμογής αλλά και πώς η εκπαίδευση μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία συνειδητή για το κλίμα.

Πηγή: CNN