Γκουτέρες: Οι χώρες να δεσμευτούν να μοιραστούν τις πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων

«Η παγκόσμια αλληλεγγύη θα σώσει ζωές, θα προστατεύσει τους ανθρώπους και θα συμβάλλει στην ήττα αυτού του άγριου ιού» προτάσσει σε μήνυμά του για τους 2 εκατ. νεκρούς από την πανδημία του κορωνοϊού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στη μνήμη αυτών των δύο εκατομμυρίων ψυχών, υπογραμμίζει πως ο κόσμος πρέπει να δράσει με πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη, διαμηνύει ότι η ώρα είναι τώρα και επικρίνει τις χώρες που κάνουν παρασκηνιακές συμφωνίες ή που προμηθεύονται εμβόλια πέρα από τις ανάγκες τους. «Ο κόσμος μπορεί μόνο να προχωρήσει μπροστά με έναν τρόπο. Μαζί» σημειώνει.

Ειδικότερα, ο Αντόνιο Γκουτέρες προτρέπει τις χώρες να δεσμευτούν να μοιραστούν τις πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων, καθώς παρατηρεί πως τα εμβόλια φτάνουν γρήγορα στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ οι φτωχότερες χώρες του κόσμου δεν διαθέτουν κανένα εμβόλιο. «Οι χώρες έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τους πληθυσμούς τους, αλλά ο εμβολιο-εθνικισμός είναι αυτοκαταστροφικός και θα καθυστερήσει την παγκόσμια ανάκαμψη» τονίζει περαιτέρω

Αναφερόμενος στους 2 εκατ. νεκρούς από την πανδημία, ο γενικός γραμματέας επισημαίνει πως ο κόσμος μας έχει φτάσει σε ένα οδυνηρό ορόσημο και προσθέτει: «Πίσω από αυτό τον αριθμό υπάρχουν ονόματα και πρόσωπα. Το χαμόγελο που είναι πια μία ανάμνηση, η καρέκλα για πάντα άδεια στο τραπέζι, το δωμάτιο που ηχεί τη σιωπή ενός αγαπημένου προσώπου. Δυστυχώς, οι συνέπειες της πανδημίας έχουν γίνει χειρότερες λόγω της έλλειψης μίας παγκόσμιας συντονισμένης προσπάθειας».

Τέλος, απευθύνει έκκληση, καθώς η επιστήμη συνεχίσει να δημιουργεί νέους δρόμους ελπίδας, να αναλογιστούμε τα απλά και αποτελεσματικά βήματα που όλοι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε όλοι ασφαλείς: Να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να αποφεύγουμε το συνωστισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ