Γκουτέρες: Κύμα μισαλλοδοξίας σαρώνει τον πλανήτη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε τη Δευτέρα το «κύμα της μισαλλοδοξίας» που σαρώνει το τρέχον διάστημα τον πλανήτη, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων σε χώρους λατρείας, προτρέποντας τον κόσμο να αγωνιστεί εναντίον του μίσους που τις υποκίνησε.

«Ο κόσμος οφείλει να πάρει μέτρα για να εξαλειφθεί ο αντισημιτισμός, το μίσος εναντίον των μουσουλμάνων, ο διωγμός των χριστιανών κι όλες οι άλλες μορφές του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και της υποκίνησης μίσους», τόνισε ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

«Μουσουλμάνοι δολοφονούνται μέσα σε τεμένη, οι χώροι λατρείας τους υφίστανται βανδαλισμούς· εβραίοι δολοφονούνται μέσα σε συναγωγές, οι επιτύμβιες πλάκες τους λερώνονται με αγκυλωτούς σταυρούς· χριστιανοί δολοφονούνται ενώ προσεύχονται, οι εκκλησίες τους υφίστανται εμπρησμούς: αυτού του είδους τα γεγονότα έχουν γίνει υπερβολικά συχνά», στηλιτεύει ο Γκουτέρες, αναφερόμενος στις επιθέσεις εναντίον μιας συναγωγής στις ΗΠΑ, εναντίον μιας προτεσταντικής εκκλησίας στη Μπουρκίνα Φάσο, εναντίον εκκλησιών στη Σρι Λάνκα, εναντίον πιστών μέσα στη τεμένη στη Νέα Ζηλανδία.

«Οι χώροι λατρείας, αντί να αποτελούν ασφαλή, ειρηνικά καταφύγια όπως θα έπρεπε, έχουν μετατραπεί σε στόχους», κατήγγειλε ο ΟΗΕ.

Για τον Αντόνιο Γκουτέρες, «η μάχη εναντίον του μίσους και του εξτρεμισμού» βρίσκεται σε «σημείο καμπής». «Το μίσος είναι απειλή για όλο τον κόσμο, επομένως όλος ο κόσμος πρέπει να συμμετάσχει» στον αγώνα αυτόν «μαζί», κρίνει.

Με πρωτοβουλία της Γερμανίας, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Απρίλιο, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη χθεσινή συνεδρίασή του, στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων εναντίον της συναγωγής στις ΗΠΑ και της εκκλησίας στην Μπουρκίνα Φάσο.