Κλείσιμο

Γκουαντάναμο - ασφάλεια στην ατζέντα της συνόδου ΗΠΑ - ΕΕ

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που περιλαμβάνουν ακόμα και απαγόρευση της εναέριας κυκλοφορίας, έχουν ληφθεί στη Βιέννη, όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα η συνάντηση Κορυφής ΗΠΑ- Ευρώπης. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να θέσουν στον πρόεδρο Μπους το θέμα των φυλακών στο Γκουαντάναμο, τους αυστηρούς αμερικανικούς περιορισμούς στη χορήγηση βίζας και θα εκφράσουν την ανησυχία τους για τους ελέγχους στις ξένες επενδύσεις. Από την πλευρά του ο Τζώρτζ Μπους θα επιδιώξει για ακόμα μία φορά να πείσει τους Ευρωπαίους να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Ιράν.
Ο αυστριακός καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ και προεδρεύων της συνόδου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το θέμα της μεταχείρισης των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο που κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αλλά και τα βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στους Financial Times, τόνισε πως έχει μιλήσει αρκετές φορές με τον αμερικανό πρόεδρο για τον κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα εμπόδια στις επενδύσεις εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης, ή της τρομοκρατίας. Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την άρνηση της Ουάσιγκτον να επιτρέψει την πρόσβαση στις ΗΠΑ χωρίς άδειες εισόδου στους πολίτες των νέων κρατών-μελών της ΕΕ, τονίζοντας πως αυτή η θέση τούς κάνει να αισθάνονται «ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας» αν και προέρχονται από χώρες που είναι «ιδιαίτερα φιλο-αμερικανικές».
Πηγή: skai.gr