Γκάνα, η πρώτη φτωχή χώρα που έλαβε εμβόλια κορωνοϊού μέσω COVAX

O COVAX, ο μηχανισμός του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και έχει σκοπό να εγγυηθεί ισότιμη πρόσβαση παγκοσμίως στα εμβόλια κατά της COVID-19, παρέδωσε σήμερα τις πρώτες δόσεις των εμβολίων του, την ώρα που εντείνεται ο αγώνας για την εξασφάλιση δόσεων για τους πιο φτωχούς στον κόσμο και την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Πτήση που μετέφερε 600.000 δόσεις του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίες παρήχθησαν από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Γκάνας, την Άκρα, διευκρίνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο ΠΟΥ και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

Η παράδοση αυτή γίνεται σχεδόν έναν χρόνο από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε πανδημία την διασπορά του νέου κορονοϊού στον κόσμο και οκτώ μήνες μετά την εφαρμογή της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του μηχανισμού COVAX, ο οποίος είχε στόχο την άντληση πόρων από πιο πλούσιες χώρες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της COVID-19 και στη συνέχεια την δίκαιη διανομή του στον κόσμο.

Οι δόσεις αυτές, που αποτελούν μέρος ενός αρχικού τμήματος παραδόσεων που θα γίνουν σε διάφορες χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, θα χρησιμοποιηθούν για να ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού στην Γκάνα, η οποία θα έχει ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό των εργαζομένων στο σύστημα υγείας και άλλων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους της χώρας αυτής.

"Είναι μια ιστορική στιγμή, διότι η άφιξη των εμβολίων κατά της COVID-19 έχει ζωτική σημασία για να οδηγήσουμε την πανδημία στο τέλος της", δηλώνουν στην ανακοίνωση αυτή η Αν-Κλερ Ντιφέ της UNICEF στην Γκάνα και ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη χώρα αυτή Φράνσις Κασόλο.

"Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτήν την κρίση είναι να διασφαλίσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι διαθέσιμος σε όλους", υπογραμμίζουν.

Περισσότεροι από 80.700 άνθρωποι στην Γκάνα έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό και 580 έχουν χάσει τη ζωή τους από την COVID-19, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Ο υπουργός Υγείας της Γκάνας Κουάκου Αγκεμάν Μάνου ηγήθηκε αντιπροσωπείας που παρέλαβε τα εμβόλια στο αεροδρόμιο.

Δίκαιη Διανομή

Η διάθεση εμβολίων στην Γκάνα αποτελεί ορόσημο για τον COVAX, ο οποίος προσπαθεί να γεφυρώσει ένα πολιτικά ευαίσθητο χάσμα ανάμεσα στα εκατομμύρια των ανθρώπων που εμβολιάζονται κατά της COVID-19 στις πλουσιότερες χώρες και στους συγκριτικά λίγους που έχουν λάβει δόσεις εμβολίων σε λιγότερα ανεπτυγμένα μέρη του κόσμου.

Ο μηχανισμός αυτός αποσκοπεί να παραδώσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων φέτος, συμπεριλαμβανομένων 1,8 δισεκατομμυρίων σε φτωχότερες χώρες με κανένα κόστος για τις κυβερνήσεις τους και να καλύψει έως και το 20% των πληθυσμών των χωρών. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί για να επιτευχθεί ένα επίπεδο συλλογικής ανοσίας στις χώρες και να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά η διασπορά του νέου κορονοϊού.

Η Αφρικανική Ένωση (AU) προσπαθεί να βοηθήσει τα 55 κράτη μέλη της να αγοράσουν περισσότερες δόσεις, με στόχο την απόκτηση ανοσίας από το 60% των 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της ηπείρου σε περίοδο τριών ετών. Την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα της Αφρικανικής Ένωσης που είναι αρμόδια για τους εμβολιασμούς ανακοίνωσε ότι 270 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Pfizer/BioNTech και Johnson & Johnson που εξασφαλίστηκαν για παράδοση φέτος είχαν ληφθεί.

Η Κίνα έχει δωρίσει μικρές παρτίδες του εμβολίου της της Sinopharm σε χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ζιμπάμπουε και η Ισημερινή Γουινέα. Η Ρωσία επίσης έχει προσφερθεί να προμηθεύσει με 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Sputnik V το πρόγραμμα εμβολιασμού της Αφρικανικής Ένωσης μαζί με ένα πακέτο χρηματοδότησης.

Ωστόσο οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον COVAX είναι πολλές.

Χθες, Τρίτη, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους απηύθυνε έκκληση στα πλούσια έθνη να μοιραστούν δόσεις εμβολίων με τον COVAX, σημειώνοντας ότι ο στόχος για δίκαιη διανομή των εμβολίων βρίσκεται "σε κίνδυνο".

"Μέχρι στιγμής 210 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, αλλά οι μισές από αυτές έχουν γίνει σε μόνον δύο χώρες", σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε από τη Γενεύη. "Περισσότερες από 200 χώρες δεν έχουν ακόμη χορηγήσει ούτε μία δόση" εμβολίου κατά της COVID-19, τόνισε.

Του μηχανισμού COVAX ηγούνται ο ΠΟΥ, η συμμαχία για τα εμβόλια GAVI, ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Ετοιμότητας για Επιδημίες (CEPI) και η UNICEF.

Αυτός ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2020 με στόχο να αποφευχθεί οι πιο φτωχές χώρες να ωθηθούν στο τέλος της ουράς για τα εμβόλια κατά της COVID-19, καθώς οι πιο πλούσιες χώρες αγόρασαν δισεκατομμύρια δόσεις για τους πληθυσμούς τους.

Ο COVAX ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι έχει εξασφαλίσει την πρώτη παρτίδα 330 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων για 145 χώρες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων στη δυτική Αφρική.

Ο απολογισμός των νεκρών στην Αφρική από την COVID-19 ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα τους 100.000, με τον αριθμό αυτόν να αυξάνεται γρήγορα καθώς ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας της COVID-19 κατακλύζει με ασθενείς τα νοσοκομεία χωρών της ηπείρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ