Γιατί το τείχος με το Ιράν δεν θα εμποδίσει τους Αφγανούς να φτάσουν στην Τουρκία

Η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει Αφγανούς πρόσφυγες να φτάσουν στη χώρα, θωρακίζοντας τα σύνορά του με το Ιράν, ωστόσο τα μέτρα αυτά δεν θα αναχαιτίσουν την το προσφυγικό κύμα, εκτιμά ο Φαντί Χακούρα επικεφαλής για θέματα Τουρκίας του think tank Chatham House με έδρα το Λονδίνο.

«Η Τουρκία κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να κλείσει τις διόδους μέσω Ιράν αλλά πολύ αμφιβάλω ότι θα τα καταφέρει, καθώς τελικά οι πρόσφυγες θα βρουν τρόπο να εισέλθουν στη χώρα δεδομένης και της επιδείνωσης της κατάστασης στο Αφγανιστάν», δήλωσε την Κυριακή ο Χακούρα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4.

Η Άγκυρα κατασκευάζει τείχος κατά μήκος των συνόρων του με το Ιράν προκειμένου να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές, όπως αναφέρει το Avhal.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δέχεται πολιτικές πιέσεις από την αντιπολίτευση προκειμένου να μην υπάρξει νέα εισροή μεταναστών. Η χώρα φιλοξενεί σχεδόν 4 εκατ. Σύρους μετανάστες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω του εμφυλίου.

Η Τουρκία δεν επιθυμεί να δεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες καθώς στην παρούσα φάση, με την οικονομία της χώρας να παραπαίει και οποιαδήποτε προσφυγική ροή θα πλήξει τη δημοτικότητα του Ερντογάν, ανέφερε ο Χακούρα.

«Ο Ερντογάν δέχεται έντονη πολιτική πίεση», ανέφερε.

«Το 2015 όταν επέτρεψε την είσοδο σε πάνω από ένα εκατ. μετανάστες από τη Συρία, η τουρκική οικονομία είχε ακόμη θετικό πρόσημο, αλλά σήμερα η οικονομία παραπαίει, η ανεργία είναι στα ύψη, τα εισοδήματα στον πάτο και συνεπώς οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με πέντε ή έξι χρόνια πριν», δήλωσε ο Χακούρα.

Πηγή: skai.gr