Γιατί οι πολίτες μιας οικονομικά ισχυρής χώρας, όπως η Κίνα, επιλέγουν τη μετανάστευση

Επιμέλεια: Χαρά Σώτα

Παγκόσμιο αποτροπιασμό έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα η τραγική ιστορία των Κινέζων μεταναστών που βρέθηκαν νεκροί στο πίσω μέρος μιας νταλίκας κατά την είσοδό της στη Βρετανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Sun, τα 39 θύματα ήταν νεκρά για τουλάχιστον 12 ώρες πριν φτάσουν στην Αγγλία. Οι 39 Κινέζοι φαίνεται ότι ταξίδεψαν μέσα στη νταλίκα για μέρες, καθώς διένυσαν 5.000 μίλια.

Ο χώρος στον οποίο ήταν κλεισμένοι, εντός της νταλίκας, όπως αναφέρεται και στη Daily Mail, ήταν ψυγείο, οπότε είναι πολύ πιθανό ότι πέθαναν επειδή πάγωσαν ή επειδή δεν είχαν αρκετό οξυγόνο.

Η ιστορία πίσω από την τραγωδία

Η μετανάστευση Κινέζων προς την Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αγγλία είναι κάτι σύνηθες τα τελευταία χρόνια, γεγονός που στοιχειώνει τη χώρα καθώς το περιστατικό με τα 39 θύματα δεν είναι το πρώτο, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Η ιστορία εμπορίας ανθρώπων, και συγκεκριμένα από την Κίνα, πάει πίσω δεκαετίες. Η μετακίνηση μέσα σε νταλίκες είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος εισόδου στη Βρετανία. 

Τον Ιούλιο του 2000 βρέθηκαν σοροί 58 Κινέζων, παράνομων μεταναστών, στο πίσω μέρος μιας νταλίκας, στο λιμάνι του Ντόβερ. Υπήρχαν μόνο δύο επιζήσαντες. Εντοπίστηκαν ανάμεσα σε καφάσια με ντομάτες. Ο οδηγός της νταλίκας φυλακίστηκε με ποινή 14 ετών για ανθρωποκτονία, καθώς είχε κλείσει τον εξαερισμό της νταλίκας με αποτέλεσμα τα θύματα να πεθάνουν από ασφυξία. 

Τον Φεβρουάριο του 2004, 21 Κινέζοι εργάτες πνίγηκαν όταν παγιδεύτηκαν σε παλίρροια στο Λανκασάιρ. Δύο άτομα καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία, επειδή φέρεται να βοήθησαν τα θύματα να εισέλθουν παράνομα στη χώρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

Τον Μάρτιο του 2006, ένας άνδρας από την Κίνα καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από το Βρετανικό δικαστήριο, επειδή ο ίδιος μαζί με την σύντροφό του βοήθησαν παράνομους μετανάστες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

Τον Αύγουστο του 2014, 36 Αφγανοί, εκ των οποίων οι 15 ήταν παιδιά, βρέθηκαν μέσα σε κοντέινερ πλοίου κοντά στο Έσσεξ. Ένας άνδρας μέσα στο κοντέινερ έχασε τη ζωή του. Δύο άτομα καταδικάστηκαν για εμπορία ανθρώπων με 17 έτη φυλάκισης. 

Το 2017, αντίστοιχα, ένας εκτροφέας μπουλντόγκ προσέλκυσε Ασιάτισσες για να τους προσφέρει δουλειά σε κύκλωμα πορνείας. Ο άνδρας φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια για εμπορία λευκής σαρκός.

Γιατί οι πολίτες μιας οικονομικά ισχυρής χώρας επιλέγουν τη μετανάστευση
 


Σχεδόν 10 από τα 258 εκατομμύρια του παγκόσμιου μεταναστευτικού πληθυσμού είναι  Κινέζοι πολίτες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετανάστευσης (MPI), καθιστώντας την Κίνα ως την τέταρτη μεγαλύτερη χώρα, της οποίας οι πολίτες της μεταναστεύουν. 

Οι περισσότεροι από αυτούς, περίπου 2,5 εκατομμύρια, διαμένουν στις ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν 712,000 στον Καναδά και 473,000 στην Αυστραλία.

Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με το MPI, επέκτεινε δραματικά το «γεωπολιτικό και οικονομικό αποτύπωμα της Κίνας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, για παράδειγμα, εκδόθηκαν περισσότερες από 730.000 βίζες για τους Κινέζους υπηκόους - το 25% από το σύνολο των 2,9 εκατομμυρίων. Υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με υποθέσεις, όπως αναφέρεται στο CNN, οι άνθρωποι που επιλέγουν να μεταναστεύσουν είναι συνήθως οι φτωχότεροι, που αναζητούν εργασία χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις δεξιοτήτων.

Ωστόσο, οι Κινέζοι που μεταναστεύουν δεν είναι μόνο όσοι δεν έχουν πολλές δεξιότητες ή γνώσεις. Απλώς οι φτωχότεροι επιλέγουν τις παράνομες διόδους για είσοδο σε μια χώρα, ενώ οι υπόλοιποι έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν είτε ως φοιτητές είτε ως εργαζόμενοι σε τεχνολογικούς, επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς τομείς.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετανάστευσης το 10 με 20% των Κινέζων μεταναστών βρίσκονται στην Αφρική. Στη Βρετανία υπάρχουν περίπου 100.000 φοιτητές κινεζικής καταγωγής. 
 

Πηγή: skai.gr