Γιατί οι Γερμανοί κουράστηκαν από τους εμβολιασμούς;

Γερμανία, μέσα Σεπτεμβρίου 2021: η πανδημία φαίνεται να έχει ξεχαστεί στην καθημερινότητα. Οι μπυραρίες και τα εστιατόρια είναι γεμάτα, οι άνθρωποι μιλούν για τις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές ή για τις εμπειρίες των διακοπών τους. Ωστόσο οι πολιτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: το ποσοστό των ατόμων που είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά του κορωνοϊού είναι γύρω στο 62 % εδώ και μέρες.

Πολύ μικρό ποσοστό για μια σωστή προετοιμασία για το χειμώνα, όταν ο κίνδυνος της μόλυνσης αυξάνεται εξαιτίας της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα του ιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χώρα χρειάζεται ένα ποσοστό άνω του 85% έως 90%.

Σύμφωνα πάντως με το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Robert Koch μόνο το 5% έως 10% των ανθρώπων είναι αντιεμβολιαστές. Παρά τα πολυάριθμα κέντρα εμβολιασμού (πολλά από τα οποία έχουν κλείσει εντωμεταξύ) και παρά τη δυνατότητα να εμβολιαστούν από τον οικογενειακό γιατρό, πολλοί πολίτες εξακολουθούν να μην είναι βέβαιοι για το αν πρέπει να εμβολιαστούν.

Πλήθος δημιουργικών ιδεών...

Στη Γερμανία δεν έλειψαν οι δημιουργικές ιδέες για εκστρατείες εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. Οι άνθρωποι μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο μπροστά από τα σούπερ μάρκετ ή μπροστά από γήπεδα ποδοσφαίρου. Ωστόσο το ποσοστό παραμένει στάσιμο. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται καθώς και ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων. Αν και στη δεύτερη περίπτωση όχι πάρα πολύ.

Η Γερμανία βρίσκεται στη μέση όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού. Στην ΕΕ, πολλές χώρες όπως η Μάλτα, η Γαλλία ή η Δανία είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με τη Γερμανία. Άλλες χώρες πάλι όπως η Βουλγαρία είναι σε πολύ χειρότερη θέση. Επίσης πολλοί  περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία είναι πλήρως εμβολιασμένοι σε σύγκριση με τις ΗΠΑ ή τη Βραζιλία για παράδειγμα.

Πολλοί αντιεμβολιαστές δεν εμπιστεύονται τα νέα εμβόλια mRNA όπως αυτά της Biontech επειδή δεν λειτουργούν όπως τα μέχρι τώρα γνωστά εμβόλια που βασίζονται σε μικρές ποσότητες του παθογόνου ιού.

Εμβολιασμός ή μόλυνση;

Σύμφωνα με τον γιατρό και βουλευτή των Πρασίνων Γιάνος Ντάμεν, ένας τρόπος ίσως να πεισθούν οι αντιεμβολιστές είναι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Όσοι φοβούνται να τους τρυπήσουν δυο φορές, αυτή είναι μια καλή εναλλακτική πιστεύει. Θα πρέπει να τρυπηθούν μόνο μία φορά. Όσον αφορά την πεποίθηση που έχουν πολλοί άλλοι αντιεμβολιαστές ότι δεν θα τους συμβεί τίποτα παρά την νέα έξαρση της πανδημίας, ο Γερμανός γιατρός και βουλευτής των Πρασίνων πιστεύει πως η πολιτική θα πρέπει να πάρει μια σαφή θέση λέγοντάς τους ότι «τον επόμενο χρόνο, λόγω της παγκόσμιας κατάστασης, όλοι οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί θα μολυνθούν. Επομένως, υπάρχει μόνο η επιλογή μεταξύ μόλυνσης και εμβολιασμού».

Μια θέση που διατυπώνει συχνά και ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, αν και δεν φαίνεται να πείθει τους αντιεμβολιαστές. Ωστόσο, η κυβέρνηση απορρίπτει μέχρι στιγμής τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για το ιατρικό προσωπικό, όπως συμβαίνει στη Γαλλία.

Γενς Τουράου

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: DW