Γιατί η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας πιστεύει ότι η 4ήμερη εργασία θα βοηθήσει την οικονομία

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν αναφέρθηκε σήμερα στο ενδεχόμενο οι μισθωτοί να έχουν περισσότερες ημέρες αργίας και μια εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών προκειμένου να αναζωογονηθεί η οικονομία που επλήγη από επτά εβδομάδες μέτρων περιορισμού.

Η Άρντερν είπε πως θέλει να ενθαρρύνει τις δημιουργικές ιδέες και να προσφέρει «ευελιξία», με σκοπό να ευνοηθεί η οικονομική ανάκαμψη έπειτα από ένα αυστηρό lockdown που επέτρεψε μια αποτελεσματική διαχείριση της επιδημίας του κορωνοϊού αλλά έπληξε την οικονομία.

Μεταξύ των προτεινόμενων πρωτοβουλιών ξεχωρίζει το πέρασμα σε εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών και η χορήγηση μεγαλύτερου αριθμού επίσημων αργιών προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι δαπάνες στους τομείς του τουρισμού και των ξενοδοχείων, που επλήγησαν ιδιαίτερα.

«Είναι μια ειδική στιγμή και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να οραματιστούμε ασυνήθιστες ιδέες», δήλωσε στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι «δεν αποκλείει τίποτα».

Σύμφωνα με την Άρντερν, υπάρχουν «πολλές δυνατές επιλογές και θα πρέπει να έχουμε ανοικτό πνεύμα».

Μετά τη συνάντησή της χθες με εκπροσώπους της βιομηχανίας του τουρισμού, η πρωθυπουργός δήλωσε πως η εμπειρία της τηλεργασίας, στη διάρκεια του lockdown, επέτρεψε να καταδειχθεί πόσοι μισθωτοί μπορούν να αποδειχθούν παραγωγικοί με αντάλλαγμα μεγαλύτερη ευελιξία.

Όπως είπε, η εβδομάδα των τεσσάρων ημερών θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, υπό την προϋπόθεση ότι οι εργοδότες θα ήταν έτοιμοι να τη δοκιμάσουν.

«Δείτε αν αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει (...) γιατί θα βοηθούσε οπωσδήποτε τον τουρισμό σε όλη τη χώρα», τους είπε.

Η Νέα Ζηλανδία, που έχει έναν πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, διαχειρίστηκε μέχρι σήμερα σχετικά αποτελεσματικά την επιδημία, επιβάλλοντας ένα πολύ αυστηρό lockdown από τα τέλη Μαρτίου.

Ο νέος κορωνοϊός προκάλεσε 21 θανάτους στο αρχιπέλαγος.

Τα σύνορα παραμένουν κλειστά όμως οι κάτοικοι είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν στο εσωτερικό της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ