Γιατί η κυβέρνηση Τραμπ ανέτρεψε την αμερικανική πολιτική δεκαετιών στο Παλαιστινιακό

«Οι ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία ισραηλινών εποικισμών στην Δυτική Όχθη δεν είναι αυτή καθαυτή, ασυμβίβαστη με το διεθνές δίκαιο». Με αυτή τη δήλωση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο ανέτρεψε δραματικά την θέση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες στο Παλαιστινιακό και την Μέση Ανατολή.

Το 1978 η αμερικανική κυβέρνηση του Τζίμι Κάρτερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί ήταν ασύμβατοι με το διεθνές δίκαιο. Μέχρι σήμερα οι αμερικανικές κυβερνήσεις απέφευγαν να αποκαλούν τους εποικισμούς «παράνομους» αλλά τους χαρακτήριζαν «αθέμιτους» υπό την έννοια ότι υπονόμευαν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ρόναλντ Ρίγκαν που είχε λάβει σκληρή στάση υπέρ του Ισραήλ παραδεχόταν ότι οι εποικισμοί αποτελούν «εμπόδιο για την ειρήνη» και είχε ζητήσει να «παγώσουν» οι κατασκευές νέων σπιτιών.  

Εκτός από την αμερικανική εξωτερική πολιτική δεκαετιών η απόφαση της Ουάσινγκτον είναι σε αντίθεση με τους περισσότερους νόμους και το διεθνές δίκαιο όπως το ψήφισμα του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2016 και της Συνθήκης της Γενεύης που θεωρεί παράβαση τις μεταφορές πληθυσμών από μία δύναμη κατοχής.  

Η στροφή της κυβέρνησης Τραμπ, όμως,  δεν εξέπληξε κανέναν. Εδώ και καιρό οι κινήσεις του Τραμπ στην Μέση Ανατολή δείχνουν ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τον ιστορικό ρόλο τους ως διαμεσολαβητές και λαμβάνουν ριζοσπαστικές φιλοισραηλινές πολιτικές. Ήδη η κυβέρνηση Τραμπ έχει αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και την ισραηλινή κυριαρχία στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν. 

Πλέον το Ισραήλ διαπραγματεύεται με τους Παλαιστινίους από εξαιρετικά ισχυρή θέση και η ανακοίνωση Πομπέο φαίνεται ότι είναι η «ταφόπλακα» για την λύση των δύο κρατών στο Παλαιστινιακό.

Άμεσα οι αναλυτές ξεκίνησαν να συζητούν για τα κίνητρα του Αμερικανού προέδρου να προχωρήσει σε μία τέτοια ανακοίνωση την δεδομένη χρονική στιγμή. Κάποιοι παρατηρητές στη Μέση Ανατολή ανέφεραν ότι η ανακοίνωση μπορεί να συνδέεται με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα να υποχρεώσει τα προϊόντα που εισάγονται από την περιοχή των εποικισμών να έχουν και την σχετική σήμανση. 

Λίγες ώρες μετά την δήλωση Πομπέο η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. , Φεντερίκα Μογκερίνι είπε ότι η πολιτική των Βρυξελλών για τους ισραηλινούς «είναι ξεκάθαρη και παραμένει απαράλλακτη: όλη η δραστηριότητα στους εποικισμούς είναι παράνομη υπό το διεθνές δίκαιο και καταστρέφει τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών και τις προοπτικές μίας ειρήνης που θα διαρκέσει».

Η ενέργεια της Ουάσινγκτον κρίνεται ως μία εξαιρετικά μεγάλη ενίσχυση για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος μάχεται για το πολιτικό του μέλλον και αναμένει να δει εάν ο αντίπαλος του, Μπένι Γκαντς θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.  Η απόφαση του Πομπέο να ανακοινώσει ο ίδιος την αλλαγή της αμερικανικής στάσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εικάζεται ότι θα δώσει πόντους στον υπουργό Εξωτερικών με τους ψηφοφόρους του στην πολιτεία του Κάνσας. 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αυτή την περίοδο δέχεται πυρά για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να στηρίξει τους Αμερικανούς διπλωμάτες που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο της Ουκρανίας και την διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν συνδέεται με την εσωτερική πολιτική σε καμία χώρα. 
 

Πηγή: skai.gr